Macrolens

Een macrolens is een type lens dat speciaal is ontworpen voor het maken van close-up foto’s van kleine onderwerpen, zoals bloemen, insecten en producten. Het biedt de mogelijkheid om dichterbij het onderwerp te komen dan andere typen lenzen en legt daardoor meer details vast. In deze tekst gaan we dieper in op de macrolens en de mogelijkheden die het biedt in de fotografie.

Macrolens
Een foto gemaakt met een Nikon 105 mm macrolens

Wat is een macrolens?

Een macrolens is een lens die een vergroting mogelijk maakt van het onderwerp. Hierdoor worden kleine details in het onderwerp zichtbaar en kan het van dichtbij worden bekeken. Macrolenzen zijn er in verschillende brandpuntsafstanden en deze worden uitgedrukt in millimeters (mm). Over het algemeen geldt dat hoe groter de brandpuntsafstand, hoe groter de afstand tussen de lens en het onderwerp moet zijn om scherp te stellen.

Hoe werkt een macrolens?

Macrolenzen zijn ontworpen met een speciale optische constructie die ervoor zorgt dat het beeld vergroot wordt, terwijl de scherpte en helderheid van het beeld behouden blijft. Dit betekent dat de lenzen ook geschikt zijn voor het maken van scherpe foto’s met een grote diafragma-opening, waardoor een beperkte scherptediepte ontstaat en het onderwerp scherp is, terwijl de achtergrond onscherp is.

Vergrotingsfactor

Wanneer je overweegt om een macrolens aan te schaffen, dan zou je eens kunnen kijken naar de vergrotingsfactor. Daarmee weet je hoeveel je een onderwerp kunt vergroten. Met een vergrotingsfactor van 1:1 is het onderwerp in werkelijkheid net zo groot als op je beeldsensor. Met een vergrotingsfactor van 2x is het onderwerp 2x zo groot op je beeldsensor dan in werkelijkheid. Het is een combinatie van de brandpuntsafstand en de scherpstelafstand die bepaald hoeveel je het beeld kunt vergroten. Daarom een telelens niet zo geschikt voor macrofotografie. Een telelens heeft weliswaar een groot brandpunt maar heeft ook een grote scherpstelafstand. Je kunt met een telelens niet heel dicht op je onderwerp zitten waardoor de vergroting doorgaans niet zo spectaculair is.

Macrolens
De Laowa 60 mm f/2.8 2x Ultra Macro heeft een vergrotingsfactor van 2x.

Wat zijn de voordelen van een macrolens?

Een van de grootste voordelen van een macrolens is de mogelijkheid om dichtbij het onderwerp te komen en kleine details vast te leggen. Dit geeft een unieke en gedetailleerde kijk op de wereld om ons heen en kan gebruikt worden voor artistieke fotografie, maar ook voor wetenschappelijke doeleinden. Een ander voordeel van macrolenzen is dat ze, door de grote diafragma-opening, kunnen zorgen voor een mooie onscherpe achtergrond die het onderwerp benadrukt.

Een macrolens biedt de mogelijkheid om dichterbij het onderwerp te komen en kleine details vast te leggen. Dit maakt het een zeer nuttige en veelzijdige lens wanneer je ge├»nteresseerd bent in close-up fotografie en productfotografie. Door de speciale optische constructie van de lens is het mogelijk om scherpe en heldere foto’s te maken met een grote diafragma-opening en een beperkte scherptediepte voor een mooie onscherpte in de achtergrond.

Was this article helpful?

Related Articles