Groothoeklens

Een groothoeklens is een type lens die een brede beeldhoek heeft en wordt vaak gebruikt in landschapsfotografie, architectuurfotografie en interieurfotografie. Door de brede beeldhoek kun je makkelijker grote onderwerpen in een beeld vastleggen.

Groothoeklens
De Laowa 12- 24 mm f5.6 Zoom groothoeklens

Wat is een groothoeklens?

Een groothoeklens is een lens die een brandpuntsafstand heeft die kleiner is dan die van een standaardlens. Het brandpuntsafstand van een groothoeklens varieert van grofweg 10 mm tot 35 mm. Een groothoeklens dus een brede beeldhoek, wat betekent dat je aanzienlijk meer in beeld kunt brengen dan met een standaardlens.

Een foto gemaakt met een groothoeklens op 13 mm.

Typen groothoeklenzen

Er zijn verschillende soorten groothoeklenzen, waaronder vaste brandpuntsafstand en zoomlenzen. Zoomlenzen hebben het voordeel dat ze een variabel brandpunt hebben, zodat u snel kunt in- en uitzoomen om verschillende composities te maken. Vaste brandpuntsafstandlenzen hebben vaak een betere beeldkwaliteit en een grotere maximale diafragma-opening, waardoor ze beter te gebruiken zijn bij weinig licht.

Daarnaast is er ook de fisheye lens. Een speciale lens met een grote beeldhoek met een bolvormig beeld. Dit type lens wordt vaak gebruikt voor creatieve fotografie of om unieke perspectieven vast te leggen.

Groothoeklens
Foto gemaakt met een 10mm fisheye lens.

Wat zijn de voordelen van een groothoeklens?

Brede beeldhoek

Een van de belangrijkste voordelen van een groothoeklens is dat je veel meer van de omgeving kunt vastleggen dan met een gewone lens. Dit is vooral handig bij landschapsfotografie, waarbij je de hele omgeving wilt vastleggen en elke klein detail in het kader wilt krijgen. Daarnaast is de groothoeklens ook nuttig bij interieurs, architectuur en alle andere grote onderwerpen die in zijn geheel op de foto moeten.

Meer scherptediepte

Een ander voordeel van de groothoeklens is dat deze meer scherptediepte heeft dan een zoom- of telelens. Dit betekent dat je meer onderwerpen in de foto scherp kunt houden. Dat is een van de redenen waarom een groothoeklens populair is bij landschapsfotografen.

Stabiel beeld

Door de brede hoek van een groothoeklens is het makkelijker om het beeld stil te houden. Vooral bij langere sluitertijden of wanneer je aan het filmen bent is dat een voordeel. Je hebt dan minder snel onscherpe of schokkende beelden.

Wat zijn de nadelen van een groothoeklens?

Vervormingen

Een belangrijk punt om op te merken is dat groothoeklenzen vaak gevoelig zijn voor vervorming. Dit kan resulteren in gebogen lijnen en een zichtbare vervorming van het beeld, vooral bij het fotograferen van architectuur of interieurs. Dit kun je vaak wel oplossen in de nabewerking.

Groothoeklens
Bij deze foto is de verovering duidelijk zichtbaar. De gebouwen lijken voorover te vallen en ook zijn de lijnen van de gebouwen gebogen.

Gebruik van filters is niet altijd mogelijk

Sommige groothoeklenzen hebben een bolle voorste lens. Daardoor is het niet altijd mogelijk om er een filter of voorzetlens er op te schroeven. Dat kan wel opgelost te met een filtersysteem te werken waarbij je een speciale houder voor de lens plaatst om de filters te kunnen gebruiken.

Een groothoeklens is een mooie toevoeging aan de fototas. Vooral als je een liefhebber bent van landschapsfotografie of binnen fotografeert. Het geeft je de mogelijkheid om meer van de omgeving vast te leggen en met perspectieven te experimenteren.

Was this article helpful?

Related Articles