Teleconverter

Een teleconverter is een handig accessoire in de fotografie, vooral voor diegenen die veel met telelenzen werken. Het wordt ook wel een tele-extender of converter genoemd. Het is een lens die je tussen de camerabody en de lens plaatst om de brandpuntsafstand van de lens te vergroten.

Teleconverter
Een teleconverter van Canon met een 1.4x vergroting. Dit is de Canon Extender EF 1.4x III

Wat is een teleconverter?

Een teleconverter is een kleine lens die je tussen de camera en de lens kunt plaatsen. Het verlengt de brandpuntsafstand van de lens waardoor het onderwerp groter lijkt. Een 1,4x teleconverter verlengt de brandpuntsafstand van de lens met 1,4 keer, en een 2x teleconverter verlengt de brandpuntsafstand met 2 keer. Dit betekent dat een 200 mm lens met een 1,4x teleconverter wordt veranderd in een 280 mm lens, en met een 2x teleconverter in een 400 mm lens. Zo kun je van een zoomlens een telelens maken en hoef je geen telelens aan te schaffen om toch flink in te kunnen zoomen.

Hoe werkt een teleconverter?

In een teleconverter zitten lenselementen die tussen de camera en de lens worden geplaatst. Dit verlengt de brandpuntsafstand van de lens, waardoor het onderwerp groter lijkt. Door de extra lenselementen gaat er wel wat licht verloren, waardoor je maximale diafragma-opening kleiner wordt. Een 1,4x teleconverter zorgt voor een verlies van één stop licht, terwijl een 2x teleconverter voor een verlies van twee stops licht zorgt. Hiermee moet je bij het instellen van de belichting rekening houden.

Wanneer gebruik je een teleconverter?

Een teleconverter is in verschillende situaties zinvol. Het verlengt het de brandpuntsafstand van de lens, waardoor het onderwerp groter lijkt en je het vanaf een grotere afstand kunt fotograferen. Dit is bijvoorbeeld handig bij het fotograferen van wilde dieren of sportevenementen. Een teleconverter is ook licht en compact, wat het gemakkelijk maakt om mee te nemen in je fototas.

Nadelen van een teleconverter

Er zijn ook nadelen. Zo gaat er een deel van het licht verloren. Daardoor wordt de maximale diafragma-opening kleiner en moet je een langere sluitertijd moet gebruiken om dezelfde belichting te behouden. Dit kan problematisch zijn bij situaties met weinig licht of bij het fotograferen van bewegende onderwerpen. Ook kan de kwaliteit van de foto iets verminderen door de extra lenselementen, hoewel dit in de praktijk niet altijd zichtbaar is.

Een teleconverter is een handig accessoire wanneer je met zoom- of telelenzen werkt en meer bereik nodig hebt. Het verlengt de brandpuntsafstand van de lens, waardoor het onderwerp groter lijkt en je het vanaf een grotere afstand kunt fotograferen. Er zijn wel enkele nadelen verbonden aan het gebruik van een teleconverter. Denk aan het verlies van licht en mogelijk vermindering van de beeldkwaliteit.

Was this article helpful?

Related Articles