Telelens

Een telelens is een type camera-objectief dat is ontworpen om het beeld van het onderwerp dichterbij te halen en te vergroten. Het is een handige lens voor het fotograferen van sportevenementen, wilde dieren, landschappen en portretten, omdat je verre objecten dichterbij kunt halen en zo meer details en scherpte uit vastleggen.

Wat is een telelens?

en telelens is een type cameraobjectief dat wordt gebruikt om onderwerpen op een grote afstand dichterbij te brengen. Het heeft een lange brandpuntsafstand en zorgt voor een smalle beeldhoek, waardoor het mogelijk is om objecten op grote afstand gedetailleerd vast te leggen. Meestal zijn telelenzen te herkennen doordat ze groter en zwaarder zijn dan andere lenzen.

Wat zijn de voordelen van een telelens?

Het belangrijkste voordeel van een telelens is dat het je de mogelijkheid geeft om verre objecten dichterbij te halen en meer detail vast te leggen. Dit is bijvoorbeeld erg handig bij het fotograferen van wilde dieren of sportevenementen waarbij je niet dicht bij het onderwerp kunt komen. Een ander voordeel van een telelens is dat het de achtergrond vaak onscherp maakt, waardoor het onderwerp meer opvalt. Er zijn dan minder onderwerpen die kunnen afleiden in de achtergrond. Dit effect wordt bokeh genoemd en wordt vaak gebruikt door portretfotografen om de aandacht op het onderwerp te vestigen. Een telelens is dus ook een geschikte lens voor het maken van portretten.

Welke soorten telelenzen zijn er?

Er zijn verschillende soorten telelenzen beschikbaar op de markt, variƫrend van korte telelenzen tot super-telelenzen. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

  • Korte telelens: Dit is de kortste telelens die beschikbaar is en heeft meestal een brandpuntsafstand tussen 85mm en 135mm. Het is populair bij portretfotografen omdat het een natuurlijke kijkhoek biedt die vergelijkbaar is met hoe we objecten zien.
  • Middelste telelens: Deze heeft meestal een brandpuntsafstand tussen 135mm en 300mm en wordt vaak gebruikt bij sport- en wildfotografie. Het biedt een goede balans tussen vergroting en mobiliteit.
  • Super-telelens: Deze hebben meestal een brandpuntsafstand van meer dan 300mm en worden gebruikt voor het fotograferen van onderwerpen op grote afstand, zoals vogels, wilde dieren en sportevenementen.

Lichtsterkte

Naast de brandpuntsafstand is de lichtsterkte een belangrijke eigenschap va een telelens. Een lichtsterke maakt het makkelijker om foto’s te maken in donkere omstandigheden. Ook wanneer de zon schijnt kan het toch een groot voordeel zijn om een lichtsterke lens te hebben. Wanneer je namelijk beweging fotografeert, zoals roofvogels, dan wil je een korte sluitertijd. Dat gaat het beste als er veel licht door de lens gaat. Het nadeel van een lichtsterke lens is de hogere aanschafprijs. De lichtsterkte van een lens wordt bepaald door de maximale diafragma opening van de lens. Wil je daar meer over weten? Lees dat dit artikel dat over de diafragma gaat.

Met de Sigma 150-600mm f5-6.3 DG OS HSM heb je een ruim zoombereik maar een minder grote diafragma opening.

Een telelens is nuttig wanneer je graag, evenementen, dieren of de natuur vastlegt. Het is belangrijk om rekening te houden met de brandpuntsafstand en de lichtsterkte wanneer je er eentje gaat aanschaffen. Ook kun je overwegen om een teleconverter aan te schaffen. Een goedkoper alternatief door van je zoomlens een telelens te maken.

Was this article helpful?

Related Articles