ISO-waarde

De ISO-waarde of ISO-instelling is een belangrijke instelling in de fotografie die bepaalt hoe lichtgevoelig de sensor van een camera is. De ISO-waarde heeft invloed op de belichting, het ruisniveau en de scherptediepte van een foto. Meestal heeft een camera een bruikbaar ISO-bereik van tussen de ISO 100 en 6.400. Hoe hoger het ISO-getal, des te gevoeliger de beeldsensor is.

Wat is ISO-waarde?

De ISO-instelling is de maatstaf voor de lichtgevoeligheid van de sensor in de camera. Hoe hoger de ISO-waarde, hoe lichtgevoeliger de sensor is en hoe minder licht er nodig is om een foto te maken. Dit betekent dat je met een hogere ISO-waarde snellere sluitertijden kunt gebruiken in situaties met weinig licht.

De ISO-instelling heeft invloed op de hoeveelheid licht die de sensor van de camera kan opvangen. Een hogere ISO-waarde betekent dat de sensor gevoeliger wordt voor licht, waardoor er minder licht nodig is om een goed belichte foto te maken. Wel gaat dit ten koste van de kwaliteit van de foto.

Instellen van de ISO

De ISO-instelling moet je instellen op basis van de hoeveelheid licht in de omgeving waarin je fotografeert. Als je bijvoorbeeld foto’s maakt in een goed verlichte omgeving, zoals buiten op een zonnige dag, dan kun je een lage ISO-waarde gebruiken. Hierdoor zal de foto minder ruis hebben en meer details laten zien. Bij weinig licht, zoals in een donkere kamer, moet je een hogere ISO-waarde gebruiken. Dit zal ervoor zorgen dat de sensor meer licht kan opvangen en je toch een goed belichte foto kunt maken.

ISO-waarde
Op een zonnige dag kies je een lage ISO-instelling zoals ISO 100.
ISO-waarde
Op een regenachtige dag kies je een hoge ISO-instelling zoals ISO 1.000

Nadelen van een hoge ISO-waarde

Het is belangrijk om te weten dat een hogere ISO-instelling ook meer ruis oplevert. De beeldkwaliteit gaat omlaag en je hebt fletsere kleuren in je foto’s. Om dit te vermijden, moet je proberen de ISO-waarde zo laag mogelijk te houden, maar hoog genoeg om een goede belichting te krijgen.

Was this article helpful?

Related Articles

Need Support?

Can't find the answer you're looking for?
Contact Support