Bokeh

Bokeh is de onscherpte van een achtergrond in een foto. Bokeh is vooral van toepassing in portretfotografie, maar kan ook worden gebruikt in andere soorten fotografie, zoals macrofotografie.

Bokeh
Dor het grote maximale diafragma van f/2 is er hier een mooie bokeh zichtbaar in de achtergrond.

Wat is bokeh in de fotografie?

Bokeh is afgeleid van het Japanse woord “boke”, wat onscherpte betekent. Het zicht iets over de onscherpte die optreedt in delen van de foto die buiten het scherpstelvlak liggen. Deze onscherpte in de achtergrond wordt vaak gezien als een esthetisch aantrekkelijk effect. Het legt de nadruk legt op het onderwerp en voegt een gevoel van diepte en dimensie toe aarde foto. Er is vaak minder afleiding in de achtergrond.

Hoe krijg je een mooie bokeh in je foto?

Gebruik een groot diafragma

Om bokeh in je foto te krijgen kun je een aantal dingen doen. Zo kun je een groot diafragma kiezen. Hier groter je diafragma, hoe kleiner de scherptediepte. Met een groot diafragma heb je dus een onscherpere achtergrond en dus ook meer bokeh. Met een lichtsterke lens met een groot maximaal diafragma is het makkelijker om een mooie bokeh te krijgen.

Zoom helemaal in

Wanneer je meer inzoomt, of zelfs een telelens gebruikt, krijg je makkelijker een onscherpe achtergrond. Door zo veel mogelijk in te zoomen, zal je achtergrond onscherper worden.

Ga dicht op je onderwerp staan

Wanneer je de afstand tussen je onderwerp en je camera kleiner maakt, zul je minder scherptediepte krijgen en daardoor sneller de bokeh gaan zien. Bij macrofotografie is de scherptediepte vaak maar enkele centimeters. Dat komt door de korte afstand tussen de camera en het onderwerp.

Het creëren van bokeh in je foto’s is een kwestie van experimenteren en spelen met verschillende instellingen. Door te spelen met de diafragma-instellingen, de afstand tussen het onderwerp en de achtergrond en de lens die je gebruikt, kun je verschillende soorten bokeh creëren. Het resultaat is een prachtig effect dat je foto’s naar een hoger niveau kan tillen en kan helpen om de nadruk te leggen op het onderwerp van je foto.

Was this article helpful?

Related Articles