Autofocus

De autofocus (AF) is een handig hulpmiddel voor fotografen om snel en gemakkelijk scherpe foto’s te maken zonder handmatig scherp te stellen. De autofocus is een van de belangrijkste functies van de moderne camera’s en geeft je de mogelijkheid om snel en nauwkeurig scherp te stellen op het onderwerp.

Autofocus
Schakelaartje op de lens om de autofocus aan of uit te zetten.

De autofocus maakt gebruik van een ingebouwde sensor om het contrast te meten en de scherpstelling te bepalen. De meeste camera’s gebruiken een autofocus met fasedetectie, waarbij lichtstralen door twee of meer sensoren worden geleid om te meten of er scherpte is.

Wanneer de camera de focus heeft bepaald, worden de lenselementen in de lens verschoven totdat het onderwerp scherp is.

Autofocusmethode

Met de autofocusmethode stel je in hoe lang de camera blijft scherpstellen op je onderwerp. Soms kan het handig zijn om eenmalig scherp te stellen. Bij bewegende onderwerpen, zoals sportfotografie, wil je juist dat je autofocus langer blijft scherpstellen op je onderwerp. Er zijn verschillende autofocusmethode die je kunt instellen. Meestal is dat single-shot autofocus (AF-S), continue autofocus (AF-C) en automatische autofocus (AF-A).

Single shot (AF-S)

AF-S is een scherpstelmethode waarbij de camera één keer scherpstelt dan daarna de focus niet meer veranderd. Dit is vooral handig bij het fotograferen van stilstaande onderwerpen. Wanneer je de ontspanknop half indrukt, zal de camera scherpstellen op het geselecteerde punt en deze scherpstelling behouden totdat je de foto maakt. AF-S is handig bij portretfotografie, landschapsfotografie en andere vormen van stilstaande fotografie.

Continue AF (AF-C)

AF-C is een scherpstelmethode waarbij de camera blijft scherpstellen op het onderwerp zolang de ontspanknop half ingedrukt blijft. Dit is met name handig bij het fotograferen van bewegende onderwerpen, zoals bij sportfotografie. Wanneer je camera op AF-C staat, zal hij de focus continu aan passen waneer het onderwerp beweegt. Zo maak je haarscherpe foto’s van bewegende onderwerpen (mits de sluitertijd goed staat ingesteld).

Automatische AF (AF-A)

AF-A is een scherpstelmethode die automatisch overschakelt tussen AF-S en AF-C. Dit is een handige optie als je niet zeker weet welke scherpstelmethode je moet gebruiken, bijvoorbeeld als je afwisselend stilstaande en bewegende onderwerpen fotografeert. De camera analyseert het onderwerp en selecteert automatisch de meest geschikte scherpstelmethode. AF-A is een handige optie voor beginners die niet zoveel ervaring hebben met scherpstelling of voor fotografen die snel willen schakelen tussen verschillende scherpstelmogelijkheden. Soms kiest de camera ook de verkeerde scherpstelmethode. Het is daarom beter om bij twijfel voor AF-C te kiezen. Ook voor stilstaande onderwerpen is AF-C een prima scherpstelmethode.

Voor de Canon gebruikers: Canon gebruikt andere benamingen voor de autofocusmethodes. AF-S, AF-C en AF-A worden bij Canon camera’s respectievelijk One-Shot, AI-Servo en AI-Focus genoemd.

Autofocuspunten

Moderne camera’s hebben vaak veel autofocuspunten die over het beeldveld zijn verdeeld. Dit biedt meer flexibiliteit voor de fotograaf om te kiezen op welk deel van het onderwerp scherpgesteld moet worden. Sommige camera’s hebben ook gezichtsdetectie autofocus, waarbij de camera automatisch scherpstelt op gezichten in het beeld.

Zo zien de scherpstelpunten er uit bij een spiegelreflexcamera. Vaak worden de actieve scherpstelpunten rood tijdens het scherpstellen via de autofocus.

Autofocus en objectieven

Het type objectief dat wordt gebruikt, kan ook invloed hebben op de snelheid van de autofocus. Lichtsterke objectieven (met een groot diafragma) hebben over het algemeen een snellere autofocus omdat er meer licht wordt doorgelaten. Vaak zijn duurdere professionele lenzen sneller met het scherpstellen dan goedkopere lenzen. Ook zijn er lenzen zonder AF. Deze zijn vaak goedkoper om te maken. Vaak zie je dit bij macrolenzen met een extreme vergroting. Door de zeer beperkte scherptediepte is handmatig scherpstellen vaak handiger.

Met de Laowa 60 mm f2.8 2x Ultra Marco stel je handmatig scherp. De lens heeft geen scherpstelmotor om scherp te stellen via de autofocus van de camera.
Was this article helpful?

Related Articles