Back Button Focus

Back Button Focus is een functie in de moderne camera’s die de manier je kunt scherpstellen verandert. Je kunt daarmee scherpstellen en het beeld vast te houden zonder de ontspanknop half in te drukken. Dit biedt verschillende voordelen en geeft wat meer het gevoel van controle over de autofocus.

Wat is Back Button Focus?

Normaalgesproken is de ontspanknop van een camera de enige manier om scherp te stellen en een foto te maken. De ontspanknop is namelijk uitgerust met twee functies. Je kunt de ontspanknop half indruk houden om scherp te stellen. Om de foto te maken, druk je de ontspanknop volledig in. Bij Back Button Focus methode zit de scherpstelfunctie niet achter de ontspanknop maar stel je scherp via een aparte knop op de achterkant van de camera. Het scherpstellen en het maken van de foto zijn dan twee losse handelingen geworden.

Back Button Focus
De AE-L/AF-L knop van een Nikon spiegelreflexcamera. Van deze knop kun je een BBF-knop maken.

Voordelen van Back Button Focus

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van Back Button Focus. Een van de belangrijkste is dat het de fotograaf meer controle geeft over het scherpstellen. Doordat de scherpstelling losgekoppeld is van de ontspanknop, kunnen gebruikers het scherpstellen volledig op hun eigen tempo uitvoeren. Dit kan vooral handig zijn bij het fotograferen van bewegende onderwerpen, zoals dieren of sporters, waarbij de scherpstelling constant moet worden aangepast.

Een ander voordeel is dat Back Button Focus de mogelijkheid biedt om de scherpstelling vast te houden terwijl de ontspanknop volledig wordt ingedrukt. Dit betekent dat de fotograaf snel meerdere opnamen kan maken zonder telkens opnieuw te hoeven scherpstellen. Dit kan vooral handig zijn bij het maken van reeksen of actiefoto’s.

Hoe kun je de Back Button Focus instellen?

Het instellen van Back Button Focus verschilt per cameramodel, maar over het algemeen vereist het een aanpassing in het cameramenu. De meeste moderne camera’s hebben een instelling genaamd “AF-ON” of “AE-L/AF-L” die kan worden toegewezen aan een specifieke knop op de achterkant van de camera. Door deze instelling te wijzigen, kan de fotograaf de scherpstelling toewijzen aan de nieuwe knop en deze loskoppelen van de ontspanknop.

Back Button Focus is een geavanceerde functie in moderne camera’s die de scherpstelling loskoppelt van de ontspanknop. Het biedt verschillende voordelen, waaronder meer controle over de scherpstelling en de mogelijkheid om de scherpstelling vast te houden terwijl de ontspanknop volledig wordt ingedrukt. Je maakt er geen mooiere foto’s mee, maar het is vaak wel een fijnere manier van scherpstellen.

Was this article helpful?

Related Articles