Bridge camera

Wat is een bridge camera?

Een bridge camera is een kruising tussen een compactcamera en een systeemcamera. Ze hebben vaak een vast objectief met een groot zoombereik en bieden vaak meer controle over instellingen dan een compactcamera, maar zonder de verwisselbare lenzen en het grotere formaat van een systeemcamera. Vaak hebben bridgecamera’s een kleinere beeldsensor dan systeemcamera’s waardoor de beeldkwaliteit iets minder hoog is.

Bridge camera
Een Nikon Coolpix P950 bridge camera

Voordelen van een bridge camera

Een van de grootste voordelen van een bridge camera is het zoombereik. Vaak hebben ze een optische zoom van 20x of meer, waardoor je van een wijd landschap tot een close-up van een verre vogel kunt gaan zonder van lens te hoeven wisselen. Dit maakt de bridge camera ideaal voor reisfotografie, waar je niet altijd de mogelijkheid hebt om lenzen te wisselen.

Bridge camera’s hebben ook meestal een elektronische zoeker (EVF), waardoor je beter kunt zien wat je fotografeert, zelfs in fel zonlicht. Dit is een voordeel ten opzichte van compactcamera’s, die vaak alleen een lcd-scherm hebben dat in de zon soms lastig te zien is. Veel bridge camera’s hebben ook een kantelbaar lcd-scherm, wat handig kan zijn voor het fotograferen vanuit verschillende hoeken.

Qua bediening lijkt een bridge camera meer op een systeemcamera dan op een compactcamera. Ze hebben vaak een uitgebreidere set aan instelmogelijkheden, inclusief handmatige controle over diafragma, sluitertijd en ISO-waarde. Sommige modellen bieden zelfs volledig handmatige bediening, waardoor je meer controle hebt over de belichting en scherptediepte van je foto’s.

Nadelen van een bridge camera

Een nadeel van bridge camera’s is dat de beeldkwaliteit niet altijd kan tippen aan die van systeemcamera’s. Vooral bij weinig licht. Dit komt omdat de beeldsensor in een bridge camera vaak kleiner is. Dit kan ook invloed hebben op de scherptediepte van de foto’s die je maakt. Een systeemcamera heeft, door de grotere beeldsensor, minder scherptediepte. Met een systeemcamera kun je dus makkelijker een mooie bokeh in de achtergrond krijgen dan bij een bridge camera.

Desondanks zijn bridge camera’s een goede optie voor wanneer je op zoek bent naar meer controle over je camera, maar geen groot bedrag wil uitgeven aan een systeemcamera en bijbehorende lenzen. Ze zijn vooral geschikt voor reisfotografie en situaties waarin je snel moet kunnen inzoomen en een moment wilt vastleggen zonder van lens te hoeven wisselen.

Was this article helpful?

Related Articles