Rolling shutter

Rolling shutter is een beeldfout dat zich voordoet bij digitale foto- en videocamera’s. Het is een vervorming van het beeld die ontstaat doordat niet alle delen van de sensor tegelijkertijd worden belicht, en de belichting van de sensor van boven naar beneden of van links naar rechts gaat. Rolling shutter zie je vooral bij snelle bewegingen of bij het filmen van een bewegend object.

Rolling shutter

Rolling shutter werkt door de sensor in de camera te belichten in reeksen, in plaats van alles tegelijkertijd. In digitale camera’s wordt de sensor geleidelijk aan belicht terwijl de sluiter open is, terwijl bij videocamera’s de sensor wordt belicht terwijl deze in de video-opname wordt uitgelezen. Dit kan leiden tot vervormingen en beeldvervaging, afhankelijk van de snelheid van de beweging van het onderwerp en de snelheid van de rollende sluiter.

Rolling shutter komt in de fotografie nauwelijks nog voor door de snelle beweging van de sluiter. Een videocamera heeft geen fysieke sluiter maar het beeld wordt uitgelezen. Meestal van boven naar beneden.

Het effect van rolling shutter kan duidelijk worden gezien bij het fotograferen of filmen van snelle bewegingen, zoals het draaien van propellers of het snel bewegen van de camera. Bij het fotograferen van een snel bewegend object kan de bovenkant van het beeld anders worden vastgelegd dan de onderkant van het beeld, wat resulteert in een vervormd beeld.

Rolling shutter oplossen

Er is niet echt een oplossing om rolling shutter te voorkomen omdat het eigenschap van de camera is. Er zijn enkele manieren om het probleem van rolling shutter te verminderen. Zo kun je een camera te gebruiken die een globale sluiter heeft in plaats van een rollende sluiter, waarbij de sensor gelijktijdig wordt belicht. Ook kun je kiezen voor een camera met een kleinere beeldsensor. Vaak hebben camera’s met een grotere beeldsensor sneller last van rolling shutter. Daarnaast kunnen sommige videobewerkingsprogramma’s speciale softwarefilters bieden om het effect van rolling shutter te verminderen.

Was this article helpful?

Related Articles

Need Support?

Can't find the answer you're looking for?
Contact Support