Metadata foto

De metadata in een foto is de informatie die is opgeslagen in de bestandsgegevens van een digitale foto. Deze informatie biedt verschillende details over de foto, zoals de datum waarop deze is gemaakt, de locatie waar deze is genomen, de gebruikte camera-instellingen en nog veel meer. Het helpt bij het organiseren en beheren van grote hoeveelheden digitale foto’s. Zo kun je een omschrijving aan een foto toevoegen zodat je later kunt zien waar de foto gemaakt is. Ook kun je tags toevoegen aan een foto zodat je de foto’s snel terug kunt vinden in je archief. De meest voorkomende vorm van metadata in een foto zijn de EXIF-gegevens.

EXIF-gegevens

EXIF staat voor “Exchangeable Image File Format”. Het is een standaardformaat voor het opslaan van metadata in digitale afbeeldingsbestanden. EXIF-gegevens omvatten verschillende velden zoals datum en tijd, cameramodel, brandpuntsafstand, sluitertijd, diafragma en ISO-waarde. Deze gegevens worden automatisch opgeslagen in het bestand van de foto wanneer je deze maakt met een digitale camera of smartphone.

Hieronder zie je een voorbeeld van de EXIF-gegevens van een foto. Om de EXIF-gegevens te achterhalen, kun je een beeldbewerkingsprogramma gebruiken of gebruik. Er zijn ook speciale websites voor het lezen van EXIF-gegevens uit foto’s zoals jimple.com. Voor het onderstaande voorbeeld is ook gebruik gemaakt van Jimpl.

Metadata foto
Metadata foto

Een van de belangrijkste voordelen van het hebben van EXIF-gegevens in een foto is dat het kan helpen bij het organiseren van de beelden. Wanneer je een grote verzameling foto’s hebt, kunt je gemakkelijk sorteren op de datum waarop deze zijn genomen om zo snel de gewenste foto’s terug te vinden. Daarnaast kan informatie over de gebruikte camera instellingen u helpen te begrijpen hoe de foto is gemaakt.

Het is ook belangrijk om te weten dat je EXIF-gegevens kan verwijderen of aanpassen. Wanneer je een foto post op sociale media, wordt vaak de metadata van de foto verwijderd om de bestandsgrootte te verkleinen.

Was this article helpful?

Related Articles

Contents

Need Support?

Can't find the answer you're looking for?
Contact Support