Auto fotografie is een leuke en uitdagende manier van fotograferen. Auto’s zijn kunstobjecten en natuurlijk tegelijk ook een dagelijks vervoermiddel. De meeste kunstobjecten kun je enkel in een museum fotograferen in een statische omgeving, maar voor auto’s geldt dat niet. Auto’s kun je op veel plekken fotograferen en op heel veel verschillende manieren. En dat maakt het uitdagend maar ook leuk om te doen.
In dit blog lees je handige tips over het fotograferen van auto’s met enkele uitlegvideo’s en lekker veel inspirerende voorbeelden. Dus laten we de ‘motor’ starten en duiken in de wereld van de auto fotografie!
10 auto fotografie tips voor de mooiste foto’s
1. Doe inspiratie op en kijk goed naar wat mogelijk is
Je kent vast wel de uitspraak ‘een goede voorbereiding is het halve werk’. Een groot cliché maar toch erg van toepassing wanneer je auto’s gaat fotograferen. Er zijn namelijk enorm veel mogelijkheden waarop je een auto kunt fotograferen. Stilstaand of rijdend, van buiten of van binnen, de hele auto of slechts een klein detail.
Ook op technisch gebied is er veel speelruimte. Denk aan de instellingen van je camera, scherpte of juist geen scherpte en natuurlijk speelt het licht een belangrijke rol. Door al die mogelijkheden kun je wel 100 foto’s maken van een auto zonder dat er twee op elkaar lijken!
Dus voordat je een auto gaat fotograferen, kan ik je sterk aanraden om allereerst wat inspiratie op te doen. Apps zoals Pinterest en Instagram kunnen je daarbij helpen. Kijk ook eens op de websites van goede auto fotografen zoals Adam van Noort en David Noels die gespecialiseerd zijn in auto(sport)fotografie. David Noels hebben we zelfs mogen interviewen als gast in ons Fotocafé Ledenwebinar. In dit blog staan enkele fragmenten uit het interview, wil je het hele interview terugkijken, meld je dan aan voor onze fotografie community!
Kijk goed naar het werk van anderen en laat je inspireren. Je hoeft natuurlijk niets na te maken, maar door het werk van anderen te bekijken, krijg je inzicht in de mogelijkheden van het het fotograferen van auto’s. Bijvoorbeeld welke perspectieven en details interessant zijn, zodat je dit bij je eigen auto fotografie shoot kunt toepassen voor de mooiste auto foto’s.
2. Speel met de compositie
Een goede compositie is essentieel voor het maken van boeiende autofoto’s. Er zijn al genoeg foto’s van auto’s, dus je wil wel proberen om iets unieks te maken, zodat jouw foto in massa opvalt. Het standpunt en de compositie heeft daar grote invloed op. Experimenteer met verschillende composities en hoeken om de auto op de meest bijzondere manier weer te geven. Plaats de auto op strategische punten in het kader om een gebalanceerd beeld te creëren. Probeer ook de natuurlijke lijnen en vormen van de auto te volgen om een gevoel van beweging en dynamiek in je foto te creëren.
Een auto hoeft trouwens niet volledig op de foto te staan. Soms kan een foto juist interessanter zijn als je maar een deel van een auto ziet, zoals in onderstaande foto.
3. Experimenteer met verschillende perspectieven
Bij auto fotografie is het perspectief dat je gebruikt erg belangrijk en bepalend voor het beeld. Zo doet een laag standpunt de auto imposanter doen overkomen dan wanneer je een auto vanuit ooghoogte fotografeert. Denk creatief en zoek naar ongebruikelijke hoeken die de aandacht trekken.
Ook de brandpuntsafstand heeft invloed op hoe je foto er uit komt te zien. Een groothoeklens laat de auto in andere verhoudingen zien dan een telelens. Met een groothoeklens zal de voorkant van de auto veel meer uitvergroot worden en daar komt dan ook meer de nadruk op te liggen. Bij een telelens zien de verhoudingen er meer natuurlijk uit.
4. Fotografeer auto's met lange sluitertijden
Overweeg of je een foto met een lange sluitertijd kunt maken. Want een auto is natuurlijk bedoeld om mee te rijden en dat wil je dan ook terugzien op de foto. Een rijdende auto fotograferen kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld wanneer je langs de weg staat en de auto voorbij rijdt.
Bovenstaande foto is met een sluitertijd gemaakt van 1/50e seconde. Door met de camera mee te pannen, is de auto scherp en de omgeving bewogen. Dit heeft twee voordelen. Ten eerste zie je dat de auto (hard) rijdt. Als de hele foto scherp zou zijn, dan lijkt het alsof de auto stilstaat. Het tweede voordeel is dat de auto alle aandacht pakt en de foto daarom prettiger is om naar te kijken. Alle afleidingen op de achtergrond zijn weggewerkt doordat ze bewogen zijn.
Er zijn overigens geen regels voor hoe lang de sluitertijd moet zijn. Dit is vooral afhankelijk van de snelheid van de auto. Dat betekent dus veel testen en proberen tot je de juiste sluitertijd gevonden hebt. Een valkuil is dat de sluitertijd te lang is en daardoor ook de auto bewogen is. Het mooiste effect heb je als de auto haarscherp is, en alleen de omgeving bewogen is. Het kan daarbij helpen om meer in te zoomen op de auto. Door het effect van een ingezoomde lens, beweegt de omgeving sneller en heb je eerder een bewogen achtergrond. Ook bij minder lange sluitertijden.
Ook zijn er speciale zuignap statieven voor wanneer je foto’s van een rijdende auto wil maken:
Een andere handige tool is een zogeheten rig. Een rig kun je op het dak van je auto plaatsen. Doordat de camera helemaal stilstaat ten opzichte van de auto, kun je met een minimale snelheid toch een foto maken waarbij het lijkt alsof de auto bewogen is. In onderstaande video legt Nathan Brummer uit hoe dit werkt:
Om de auto foto’s uit de bovenstaande video te maken, heb je een lange sluitertijd nodig. Je kunt deze foto’s daarom het beste maken wanneer het buiten schemert of je kunt de auto fotograferen in een parkeergarage. Als je de foto’s overdag wil maken, dan kun je gebruik maken van een ND-filter. Dit is een neutraal grijsfilter dat het licht filtert en werkt als een soort zonnebril voor je camera.
Het systeem dat in de bovenstaande video te zien is, is is natuurlijk wel erg groot. Mocht je een kleine camera hebben, zoals een compactcamera of een GoPro, dan is deze zuignap wellicht iets voor jou.
5. Ga op zoek naar details van de auto
Als je een auto gaat fotograferen, ga dan op zoek naar de unieke details van de auto. Alle auto’s hebben interessante details die het waard zijn om vastgelegd te worden. En dan maakt het niet uit of je een exclusieve sportwagen of een simpel ‘koekblik op wielen’ voor je lens hebt. Ga op zoek naar emblemen, koplampen, wielen of andere opvallende kenmerken. Details kun je in beeld brengen als mooie close-ups die de aandacht van de kijker trekken en meer vertellen over de betreffende auto.
6. Maak goed gebruik van de omgeving
De omgeving waarin je de auto fotografeert, heeft impact op de algehele uitstraling van de foto. Let op interessante elementen zoals kleurrijke muren, grafitti, texturen of unieke architectuur die de visuele aantrekkingskracht van de foto kunnen versterken. Door de auto in context te plaatsen, voeg je een extra laag aan het verhaal toe.
7. Maak goed gebruik van reflecties bij auto fotografie
Reflecties bij auto fotografie kunnen je foto maken of verpesten. Een goed gepoetste auto glimt en dan kunnen reflecties goed werken. Zeker wanneer je de reflecties goed toepast, zoals een weerspiegeling van een ondergaande zon of van het straatbeeld. In onderstaande foto’s zie je een prima toepassing van reflecties in de auto’s.
8. Experimenteer met belichting
Bij auto fotografie is een goede belichting essentieel. Er zijn zo veel opties, bijvoorbeeld hard licht of juist zacht licht. Of misschien wil je fotograferen in de warme gloed van een ondergaande zon? Experimenteer met verschillende belichtingstechnieken om verschillende effecten te creëren.
Overweeg bijvoorbeeld het gebruik van flitslicht om specifieke delen van de auto te accentueren of om een silhouet van de auto te creëren bij tegenlicht. Het spelen met licht en schaduw kan de vorm en textuur van de auto benadrukken, waardoor deze nog meer tot leven komt in je foto!
9. Neem de tijd voor nabewerking
Nabewerking is een belangrijke stap om het maximale uit je auto foto’s te halen. Gebruik fotobewerkingssoftware om kleine aanpassingen te maken, zoals het aanpassen van de kleuren, het contrast en de scherpte, om zo de algehele uitstraling van je foto’s te verbeteren. Wees echter voorzichtig en overdrijf niet om een natuurlijke uitstraling te behouden.
In onderstaande video geeft David meer uitleg over hoe hij zijn auto foto’s bewerkt.
10. Wees creatief en geduldig bij auto fotografie
Auto fotografie biedt veel mogelijkheden voor creativiteit en expressie. Wees niet bang om nieuwe ideeën uit te proberen, te experimenteren met verschillende technieken en je eigen stijl te ontwikkelen. Houd er wel rekening mee dat het maken van de perfecte auto foto soms geduld vergt. Neem de tijd om te wachten op het juiste licht, het perfecte moment of de ideale samenstelling van je compositie. Met geduld en creativiteit kun je prachtige en unieke auto foto’s maken die de schoonheid en kracht van deze machines vastleggen.
In dit artikel staan enkele videofragmenten van David Noels. Als lid van de Fotografie Community heb je toegang tot de volledige video die we met hem gemaakt hebben. Je kunt zelfs meer dan 100 andere video’s over fotografie bekijken! Lijkt je dat wat? Meld je dan gratis aan bij de Fotografie Community.