Weet je even niet meer wat je kunt gaan fotograferen? Van een tekort aan foto ideeën heeft elke fotograaf weleens last. In deze blog vind je verschillende foto ideeën die je als fotograaf eens kunt proberen die makkelijk uit te voeren zijn en bijzondere foto’s opleveren.

Leuke foto ideeën

Probeer vooral eens een van deze leuke foto ideeën uit!

Light Painting

Fotografie is Latijns voor schrijven met licht. En dat kun je ook letterlijk nemen bij light painting. Daarbij schilder/schrijf je letterlijk met een lamp in de foto waardoor er magische beelden ontstaan. Om je kunstwerk goed vast te leggen, gebruik je een langere sluitertijd van bijvoorbeeld 10 seconde of langer. Je zet je camera op statief om bewegingsonscherpte in de achtergrond te voorkomen. De omgeving waar je jouw kunstwerk maakt is erg belangrijk. Let dus niet alleen op wat je zelf maakt met je lamp maar natuurlijk ook op de omgeving.

Als lichtbron kun je bijvoorbeeld een lamp gebruiken maar er zijn ook speciale lampen voor lightpainters waarmee je de mooiste kunstwerken maakt.

foto ideeën
Door de sluiter lang open te zetten, kun je schilderen met licht.

ICM fotografie: Intentional Camera Movement

Een ander leuk foto idee is om een ICM foto te maken. ICM staat voor Intentional Camera Movement. Daarbij maak je bewust bewegingen met je camera om een abstract beeld te maken. Daarvoor kies je een lange sluitertijd van bijvoorbeeld 1 seconde en beweeg je met je camera terwijl je de foto maakt. Het voelt waarschijnlijk een beetje onwennig om bewust onscherpe foto’s te maken, maar er zijn (professionele) fotografen die bekend staan om hun ICM beelden.

Foto ideeën
Door de camera bewust te bewegen tijdens het maken van de foto, krijg je een bijzonder effect.

Fotografie met grijsfilters

Meer beweging in je foto kun je ook krijgen door gebruik te maken van grijsfilters. Deze filters houden een deel van het licht tegen waardoor je met langere sluitertijden kunt fotograferen. Ook midden op de dag wanneer de zon schijnt. Deze filters worden vaak gebruikt door landschapsfotografen. Grijsfilters werken vaak goed in combinatie met half bewolkte luchten en water. Deze kun je door de langere sluitertijd ‘gladstrijken’ wat een rustig beeld geeft.

Foto ideeën
Met een grijsfilter kun je ook overdag met lange sluitertijden fotograferen.

Fotograferen met een vintage camera

Het is ook leuk om eens te gaan fotograferen met een vintage camera. Bijvoorbeeld een oude analoge camera. Misschien heb je er nog wel eentje liggen? Mocht je er geen hebben, dan kun je eens kijken bij Lomography . Die hebben een groot assortiment aan nieuwe analoge camera’s waarmee je bijzondere beelden maakt. En het is natuurlijk een leuk moment om je ontwikkelde foto’s na een paar weken uit de envelop te halen. Wil je sneller resultaat. Het merk Polaroid bestaat nog steeds en je legt er de mooiste herinneringen tastbaar mee vast.

Foto ideeën
Met een camera van Lomography maak je de leukste analoge foto's.

Macrofotografie ideeën

Macrofotografie is ontzettend populair. Dat betekent dat er dus ook heel veel macrofoto’s gemaakt zijn. Zijn er dan geen creatieve ideeën meer voor macrofotografie? Zeker wel! Je kunt proberen om je macrofoto’s wat dromerig en abstracter te maken. Dat kan heel eenvoudig door bijvoorbeeld door een boterhamzakje te fotograferen of door een filter dat is ingesmeerd met vaseline. Het merk Lensbaby heeft verschillende accessoires om je te helpen om dromerige beelden te maken.

Foto ideeën
Ook een onscherpe foto kan prachtig zijn.

Fotografie ideeën thuis

Je hoeft niet ver weg te gaan om leuke foto’s te maken. Ook in huis zijn er genoeg leuke mogelijkheden. Maak bijvoorbeeld eens een stilleven met daarin (lekkere) spullen die je in de keuken gebruikt. Stillevens zijn tijdloze foto’s die al ver voor de uitvinding van de fotografie gemaakt werden. Veel heb je er niet voor nodig. Alleen wat spullen, licht vanuit de juiste hoek en je camera.

Een stilleven maak je niet zomaar even. Je moet er je er wel goed op voorbereiden. Vaak hebben stillevens een donkere achtergrond zodat de aandacht goed naar het onderwerp gaat. Dat onderwerp kan natuurlijk van alles zijn. Denk bijvoorbeeld aan asperges, een fruitschaal of een kaasplankje met een fles wijn. Op internet vind je genoeg inspirerende voorbeelden.

Het licht is misschien nog wel het meest uitdagende bij een stilleven. Het beste is om het licht van een schuine hoek op je setting te laten vallen. Zo ontstaan er zachte schaduwen die ervoor zorgen dat er diepte in je beeld zit.

Stillevens zijn vaak rustgevende beelden en zijn daarom erg geschikt om je woonkamer of keuken mee te decoreren. Druk je stilleven af, lijst hem in en geef het een mooi plekje aan de muur.

Foto ideeën
Maak een mooi stilleven met lekkers uit je keuken

Fotografie ideeën natuur

Ben jij een fotograaf die het liefst in de natuur fotografeert? Misschien is het een leuk foto idee om silhouetten te maken van onderwerpen in een landschap. Verschillende onderwerpen zijn hiervoor geschikt zoals mensen, bomen en dieren. Bij een silhouet maak je een foto met tegenlicht dat zo fel is, dat alleen nog de schaduw van je onderwerp zichtbaar is. Doordat je minder details ziet in je onderwerp, geeft het vaak een rustiger beeld dan een gewone foto. Deze foto’s kun je het beste maken tijdens zonsopkomst of zonsondergang. De felle laagstaande zon, helpt je om de silhouetten goed zichtbaar te maken.

Foto ideeën
Experimenteer met silhouet fotografie, bijvoorbeeld op het strand

Kortom; er zijn foto ideeën genoeg. Je kunt ook het internet gebruiken om op nieuwe foto ideeën te komen. Social media zoals Instagram, YouTube en Pinterest zijn daarvoor ook erg geschikt.