Fotocamera voor beginners
Je bent net begonnen met fotografie en je bent op zoek naar een nieuwe camera. Zoals je misschien al op internet gezien hebt, zijn er ontzettend veel verschillende soorten camera’s. Grote camera’s, kleine camera’s, met veel knopjes of juist weinig knopjes. Je hebt compact camera’s, systeemcamera’s, spiegelreflexcamera’s en bridgecamera’s. Sommige camera’s hebben een ingebouwde lens en anderen weer niet. En dan heb je ook nog eens de verschillende merken. Kies je voor een Sony, Canon of toch een Nikon camera. Er is zo veel te kiezen! Op deze pagina lees je hoe je een goede keuze maakt voor jouw nieuwe camera zonder spijt te krijgen van je aankoop.
De beste camera voor beginners
Wat is de beste camera voor beginners? Helaas is er geen eenduidig antwoord op deze vraag. Een camera is vooral een persoonlijke keuze en de camera moet passen bij wat je er mee wilt doen. De meest voorkomende camera’s zijn systeemcamera, spiegelreflexcamera en bridge camera. Elke camera heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.
Een goede camera voor beginners kan een flinke investering zijn. Het is daarom raadzaam om je goed te laten voorlichten in een winkel. Kijk ook of de camera goed in de hand licht en of je de knoppen goed kunt bedienen. Als je twijfelt is het raadzaam om de camera die je op het oog hebt een paar dagen te huren. Dan heb je de mogelijkheid om de camera goed in de praktijk te testen en voorkom je teleurstelling na je aankoop.
Spiegelreflexcamera voor beginners
De spiegelreflexcamera is al decennialang het meeste gebruikte type camera voor zowel beginnende fotografen als professionals. Het is een veelzijdige camera die snel reageert, zuinig met zijn batterij omgaat en de beste beeldkwaliteit levert. Bovendien kun je lenzen verwisselen en extra accessoires gebruiken zoals een externe flitser. Dat maakt een spiegelreflexcamera goed voor beginners. De camera’s zijn namelijk veelzijdig en geschikt voor bijna elk soort fotografie.
Een groot voordeel van de spiegelreflex is de optische zoeker. Met deze zoeker kijk je door het objectief heen en weet je precies wat er op de foto komt te staan. Doordat de zoeker optisch is (en dus niet digitaal) verbruikt je camera weinig stroom en kun je lang blijven fotografen zonder je accu tussendoor op te laden. Daardoor is een spiegelreflexcamera perfect voor beginners!
Tegenwoordig zie je de spiegelreflexcamera steeds minder door de ontwikkeling van de systeemcamera. Op termijn zal de spiegelreflex helemaal uit het straatbeeld verdwijnen. Dat brengt wel een belangrijk nadeel met zich mee. Fabrikanten steken nauwelijks nog moeite in het ontwikkelen van nieuwe spiegelreflexcamera’s omdat de techniek wat verouderd is ten opzichte van een systeemcamera. Dat betekent dat er ook minder nieuwe lenzen en andere accessoires voor de spiegelreflexcamera worden ontwikkeld. Objectieven voor spiegelreflexen passen niet op systeemcamera’s. Mocht je na een tijdje een verzameling aan objectieven hebben, een van de duurste accessoires, dan zal het dus een prijzige overstap worden naar de systeemcamera. Wil je dus lang van je objectieven gebruikmaken, kies dan niet voor een spiegelreflexcamera.
Belangrijkste kenmerken van de spiegelreflexcamera:
- Accu gaat lang mee.
- Objectieven zijn verwisselbaar.
- Beperktere autofocus. Geen onderwerp herkenning.
- Spiegelreflexcamera’s zijn technisch wat verouderd waardoor fabrikanten de camera’s minder ontwikkelen en niet meer met nieuwe accessoires komen.
Systeemcamera voor beginners
De systeemcamera is booming en ook een perfecte camera voor beginners. Ze zijn betaalbaar zonder in te hoeven leveren op beeldkwaliteit of mogelijkheden. Systeemcamera’s hebben dezelfde functies als een spiegelreflexcamera maar ze hebben geen spiegel, optische zoeker en andere bijbehorende onderdelen. In plaats daarvan bekijk je het beeld via een digitale zoeker. Het voordeel is dat de systeemcamera’s daardoor wat compacter en goedkoper zijn dan een spiegelreflexcamera.
Bovendien gebruikt je camera de beeldsensor voor de scherpstelling waardoor je geavanceerde functies hebt om in alle situaties scherpe beelden te maken. Bijvoorbeeld onderwerp herkenning die zelfs ogen van mensen en dieren kan herkennen. Een spiegelreflexcamera stelt scherp via een aparte contrastsensor en kan geen onderwerpen herkennen. Vaak beschikken systeemcamera’s ook over In Body Camera Stabilization (IBIS). Daarmee kun je in donkere omstandigheden scherpere foto’s maken. Omdat de beeldsensor gestabiliseerd wordt, heb je geen beeldstabilisatie in je objectief meer nodig wat de objectieven iets goedkoper maakt.
Belangrijkste kenmerken van de systeemcamera:
- Accu gaat minder lang mee dan bij een spiegelreflexcamera.
- Objectieven zijn verwisselbaar.
- Beschikt over de nieuwste technieken zoals onderwerpherkenning en IBIS (beeldstabilisatie via beeldsensor).
- Systeemcamera’s blijven doorontwikkeld worden waardoor de systeemcamera een toekomstbestendige keuze is.
Bridge camera's voor beginners
Hoewel de systeem- en spiegelreflexcamera de meeste mogelijkheden biedt, kun je er ook voor kiezen om een bridge camera te kopen. Een bridge camera zit tussen de compact camera (of telefooncamera) en een systeem- of spiegelreflexcamera in. De bridge camera heeft een groter objectief dan een compact camera die niet verwisselbaar is. Dat is ook meteen een nadeel. Je kunt het objectief niet verwisselen voor specifieke foto’s. Denk aan macrofotografie (macrolens) of sportfotografie (telelens). Het voordeel is dat bridge camera’s aantrekkelijk geprijsd zijn en een compact formaat hebben. Een ander belangrijk nadeel van de bridge camera is dat de camera minder functies heeft en dat sommige functies niet achter een fysieke knop zitten maar via het menu te vinden zijn.
Belangrijkste kenmerken van de bridge camera:
- Compact formaat.
- Betaalbaar.
- Minder functies en minder fysieke knoppen.
- Het objectief is niet verwisselbaar.
Compactcamera voor beginners
Een compactcamera kan een prima keuze zijn voor de beginnende fotograaf. Compactcamera’s zijn ontworpen om gemakkelijk te gebruiken en te dragen te zijn, en bieden een goede beeldkwaliteit zonder dat je je druk hoeft te maken over allerlei technische instellingen. Een compactcamera heeft een betere kwaliteit dan een smartphone maar niet het gewicht en de prijs van een bridge of systeemcamera.
Een van de belangrijkste voordelen van compactcamera’s is hun eenvoudige bediening. Veel modellen bieden automatische instellingen, waarbij de camera zelf bepaalt welke instellingen het beste zijn voor een bepaalde situatie. Dit is ideaal voor beginners die nog niet bekend zijn met de verschillende instellingen van een camera.
Mocht je liever zelf de camera instellen, dan kan dit juist ook een nadeel zijn. Een compactcamera heeft wienig fysieke knoppen om de camera in te stellen. Veel instellingen zitten in het menu en dat kan het zelf instellen van de camera ingewikkelder maken.
Belangrijkste kenmerken van de compact camera:
- Compact formaat
- Automatische instellingen
- Ingebouwde zoomlens
- Betaalbaar