Een digitale camera is een dure investering, dus je wil natuurlijk een goede keuze maken. Maar wat is dan eigenlijk de beste camera voor jou? Dat ligt er natuurlijk aan wat je graag wil fotograferen en hoeveel geld je wil uitgeven aan een nieuwe camera. Er zijn tegenwoordig zóveel camera’s dat je zelfs met een specifiek soort fotografie en budget, voor een moeilijke keuze staat. Waar moet je in hemelsnaam op letten? 

Wat mij betreft zijn de belangrijkste eigenschappen van een camera de ergonomie, bouwkwaliteit, fotokwaliteit en een goede prijs/kwaliteitsverhouding. En dat zijn ook punten waar de jury van de EISA Awards op let. De European Imaging and Sound Association is een van de bekendste prijzen op het gebied van elektronica, waaronder digitale camera’s. De beoordelingen zijn gebaseerd op reviews van meer dan 60 fotografie tijdschriften wereldwijd. Er zijn prijzen voor verschillende soorten camera’s zodat er voor bijna elke soort camera een winnaar is. In dit artikel een overzicht van de beste fotocamera’s van 2023 die een onlangs een EISA Award hebben gewonnen.

1. Nikon Z9

De Nikon Z9 is EISA Camera of the Year 2022-2023. Een geavanceerde full-frame systeemcamera die recent is uitgebracht en bekroond is met de EISA Award voor beste professional full-frame systeemcamera. De Nikon Z9 biedt een revolutionaire combinatie van kwaliteit, prestaties en functies en is speciaal ontworpen voor professionele fotografen en videografen die de beste camera van het moment willen.

Een van de meest opvallende kenmerken van de Nikon Z9 is de 45,7 megapixel back-illuminated (extra lichtgevoelige) CMOS-sensor. Deze sensor levert in normale omstandigheden een uitstekende beeldkwaliteit en zelfs een goede beeldkwaliteit bij weinig licht. Daarnaast biedt de camera een snelle en precieze autofocus met Eye-Detection AF en Real-time Tracking, zodat fotografen elk moment scherp kunnen vastleggen.

Voor de videograaf is dit ook een goede camera. De Nikon Z9 heeft uitstekende videoprestaties. Hij filmt in 8K-resolutie, 4K 120p slow-motion en heeft een uitgebreid scala aan instelfuncties voor video. Dit maakt het gemakkelijker voor videografen om professionele en hoge kwaliteit video’s te maken.

De camera is ook voorzien van een robuust en gebruiksvriendelijk ontwerp, met een groot touchscreen LCD-scherm, dual card slots en uitstekende draadloze connectiviteit. De Nikon Z9 biedt ook een lange batterijduur, zodat fotografen de hele dag kunnen fotograferen zonder zich zorgen te maken over een lege batterij.

Met de Nikon Z9 heb je een zeer goede fotocamera waarmee je jaren plezier zult beleven.

Beste camera

2. Olympus OM 1

De Micro Four Thirds camera’s hebben de laatste jaren een goede ontwikkeling doorgemaakt. De Olympus OM-1 is het nieuwe vlaggenschip van Olympus en de beste Micro Four Thirds camera volgens EISA. Dat deze camera serieus overwogen moet worden door de veeleisende fotograaf, valt wel op te maken uit de specificaties van deze camera. De camera heeft een IP53 classificatie waarmee hij een flinke regenbui kan overleven en beschermd is tegen stof. Een andere opvallende eigenschap is dat de camera gebruik maakt van computationele beeldverwerking, wat het mogelijk maakt om foto’s met lange sluitertijden uit de hand te maken. 

De camera heeft veel fysieke knoppen wat het instellen makkelijk maakt. Kortom: een goede fotocamera met een tijdloos design en goede bouwkwaliteit.

Beste camera

3. Sony Alpha A7 IV

De vierde generatie van de bekende Sony A7 is de EISA winnaar van de beste full frame camera. Ondanks de grote full frame beeldsensor is de camera compact gebleven en heeft deze een vergelijkbare behuizing als de andere Sony Alpha camera’s. De camera heeft een mooie tussenweg gevonden tussen hoge beeldkwaliteit en snelheid. De 33 megapixel beeldsensor levert gedetailleerde foto’s op en in de continu opnamemodus maak je tot 10 foto’s per seconde. Het compacte ontwerp en kantelbare LCD scherm maakt deze camera erg geschikt voor straatfotografie. De autofocus is in staat om mensen en dieren te herkennen en kan zelfs de ogen onderscheiden van de rest van het gezicht voor een extra nauwkeurige scherpstelling.

Beste camera

4. Canon EOS R7

De Canon EOS R7 is volgens EISA de beste digitale APS-C camera van dit moment. Het is een goede fotocamera, ontworpen voor de professionele fotograaf. Hij heeft een 45 megapixels beeldsensor, wat een behoorlijk aantal pixels is voor een APS-C camera. De vijf-assige beeldstabilisatie van 7 stops maakt het makkelijker om in donkere omstandigheden scherpe foto’s te maken. De camera beschikt over een snelle en soepele bediening met een intuïtieve touchscreen en een robuuste bouw. Dit zorgt ervoor dat je altijd en overal snel kunt reageren op veranderende situaties. Filmen kan in 4K-resolutie zonder tijdslimiet voor de opnames. Een veelzijdige camera met een compact ontwerp en professionele mogelijkheden.

Beste camera

5. Fujifilm XT30-II

Voor de fotograaf die een digitale fotocamera zoekt met goede prestaties voor een aantrekkelijke prijs, is de Fujifilm XT30 II een goede camera. Het is de winnaar van de EISA award Beste Koop. Hij levert dezelfde goede beeldkwaliteit als de duurdere modellen van Fujifilm, maar heeft een aanzienlijk kleinere behuizing wat hem een fijne reisgenoot maakt. De metalen body is van metaal en heeft veel fysieke (draai)knoppen voor handmatige instellingen en een retro uitstraling. Ten opzichte van de vorige generatie XT-30, heeft deze tweede generatie een beter LCD scherm en een uitgebreidere autofocus voor een nauwkeurige scherpstelling.

Beste camera

6. Canon EOS R3

De prijs voor de beste professionele digitale camera gaat naar de Canon EOS R3. De tegenhanger van de Nikon Z9 beschikt over een full frame beeldprocessor van 24 megapixels. Dit lagere aantal pixels wordt goedgemaakt door de enorme snelheid die je ervoor terugkrijgt. De camera kan maar liefst 30 foto’s per seconde maken. Dat zijn meer beelden per seconde dan in een gemiddelde video-opname.

Een opvallende functie is de Eye Control AF waarmee de camera de beweging van het oog van de fotograaf volgt. Door simpelweg naar het onderwerp te kijken via de zoeker, weet je camera waar hij scherp op moet stellen.

Een goede camera die vanwege zijn snelheid populair is bij veeleisende nieuws- en sportfotografen.

Beste camera

7. Sony ZV-E10

De EISA kroont de Sony ZV-1 als beste vlogcamera. Een geschikte camera voor contentmakers die willen filmen en fotograferen met dezelfde camera. Jezelf fotograferen of filmen gaat handig met het kantelbare LCD-scherm dat je goed kunt bekijken wanneer je de camera op jezelf richt. Ook heeft Sony aandacht besteed aan de microfoon. De bijgeleverde windkap maakt het mogelijk om ook buiten helder geluid op te nemen. De camera heeft voldoende videomogelijkheden. Zo kun je filmen in 4K-resolutie en de camera gebruiken voor livestreams. Een compacte en veelzijdige camera voor zowel fotografie als film.

Beste camera

8. Panasonic Lumix DC-GH6

Voor de fotograaf die ook graag filmt (maar niet vlogt) is de Panasonic Lumix DC-GH6 de beste camera. De camera is compact gebouwd zonder dat het ten koste gaat van de ergonomie of instelmogelijkheden. Er zitten aparte bedieningsknoppen voor foto en video. Met deze camera kun je video’s opnemen in 5,7K-resolutie. En dat met 60 fps en 10 bits, wat vloeiende beelden geeft met veel ruimte voor beeldbewerking. De camera is wel wat groter en zwaarder dan de eerder genoemde Sony ZV-E10 en dat maakt hem iets minder praktisch voor vloggers. Maar voor de fotograaf (en videograaf) die alleen achter de camera staat, is dit de beste camera van dit moment.

Beste camera

De EISA Awards zijn een goede indicatie van wat er op de markt beschikbaar is en wat de nieuwste en meest geavanceerde camera’s zijn. Hopelijk helpt dit overzicht om een goede fotocamera te vinden. Overigens hebben we ook een blog over de beste spiegelrefexcamera’s en de beste systeemcamera’s van dit moment. Veel succes met de zoektocht naar jouw nieuw camera!