Fisheye lens

Een fisheye lens is een bijzondere lens die bekend staat om zijn extreme beeldhoek en de vervorming van het beeld. Deze lens heeft een beeldhoek die veel breder is dan die van een standaard groothoeklens, waardoor het mogelijk is om een 180 graden beeldveld vast te leggen. De naam ‘fisheye’ is afkomstig van de manier waarop deze lens het beeld rond de randen van de foto bol maakt, vergelijkbaar met hoe het beeld wordt weergegeven in een visoog.

Fisheye-lens

Gebruik van de fisheye lens

Een fisheye lens is een populaire optie voor fotografen die op zoek zijn naar een unieke, creatieve manier om hun beelden vast te leggen. De vervorming van het beeld dat deze lens produceert, kan resulteren in een dramatisch en opvallend beeld, wat het ideaal maakt voor artistieke en creatieve fotografie. Fisheye lenzen worden vaak gebruikt in landschapsfotografie, architectuurfotografie en zelfs in portretfotografie om een unieke en creatieve weergave te creëren.

Soorten fisheye lensen

Er zijn twee soorten fisheye lenzen: circulair en diagonaal. Circulaire fisheye lenzen produceren een volledig rond beeld, terwijl diagonale fisheye lenzen het volledige beeldveld vullen en niet rond zijn. Diagonale fisheye lenzen worden het meest gebruikt omdat deze een groter beeldgebied vastleggen dan circulaire fisheye lenzen.

Fisheye lenzen zijn verkrijgbaar in verschillende brandpuntsafstanden, waarbij kortere brandpuntsafstanden een grotere beeldhoek en meer vervorming bieden. Dit betekent dat hoe korter de brandpuntsafstand, hoe meer de randen van het beeld zullen buigen en hoe dramatischer de vervorming zal zijn. De meest voorkomende brandpuntsafstand voor fisheye lenzen ligt tussen 8mm en 15mm.

Fisheye lens

Het gebruik van een fisheye lens kan uitdagend zijn vanwege de extreme vervorming en het brede beeldveld. Het kan lastig zijn om rechte lijnen recht te houden, en het is gemakkelijk om de camera of de fotograaf zelf in het beeld op te nemen. Het is daarom belangrijk om de lens op de juiste manier te gebruiken en de compositie zorgvuldig te plannen om een geslaagd resultaat te behalen.

Er zijn verschillende fisheye lenzen op de markt, variërend van professionele opties tot goedkopere opties voor amateurs. Sommige camerafabrikanten hebben zelfs hun eigen fisheye lenzen ontworpen, specifiek voor hun camera’s. Er zijn ook fisheye camera’s verkrijgbaar, die al een fisheye lens hebben ingebouwd.

Was this article helpful?

Related Articles

Need Support?

Can't find the answer you're looking for?
Contact Support