AF-L en AE-L

De AE-L & AF-L functie van een camera is een handige functie die veel (professionele) fotografen gebruiken om de belichting en scherpstelling vast te houden. Misschien ben je deze knop ook weleens tegengekomen op jouw camera. Deze knop geeft je de mogelijkheid om de belichting en autofocus te vergrendelen op een bepaald punt, zodat ze hun compositie kunnen aanpassen zonder zich zorgen te hoeven maken over het veranderen van de belichting of scherpstelling.

Bij de meeste camera’s zit de AF-L en AE-L functie achter dezelfde knop en pas je deze functies tegelijk toe. In het menu van je camera kun je ook instellen om via die knop alleen de AF-L of alleen de AE-L te gebruiken.

Af-L en AE-L
De AE-L/AF-L knop zit meestal aan de achterkant rechts boven op de camera.

AF-L

AF-L staat voor Auto Focus Lock en houdt de scherpstelling vast op het punt waarop het is vergrendeld. Dit is vooral handig in situaties waar je een onderwerp wil vastleggen dat beweegt of waar er andere elementen in het beeld zijn die de autofocus van de camera kunnen verstoren. Door de AF-L knop in te drukken, wordt de autofocus vergrendeld op het geselecteerde punt, zodat jij je kan concentreren op het maken van de compositie.

AE-L

AE-L staat voor Auto Exposure Lock en houdt de belichting vast op het punt waarop het is vergrendeld. Dit betekent dat de camera niet opnieuw zal meten en de belichting niet zal aanpassen, zelfs als de lichtomstandigheden veranderen. Dit is handig in situaties waarin je een bepaald lichtniveau nodig hebt voor de compositie en niet wil dat de camera de belichting verandert. Door de AE-L knop in te drukken, wordt de belichting vergrendeld op het huidige punt, zodat de fotograaf zich kan concentreren op het maken van de compositie. De AE-L is alleen nuttig in een automatische of halfautomatische programmastand omdat je camera dan zelf de belichting instelt. In de handmatige (M) stand stel je zelf de belichting in en heb je de AE-L functie niet nodig.

Hoe gebruik je de AF-L en AE-L knop op je camera?

De AE-L & AF-L functie kan op verschillende manieren worden gebruikt om je te helpen bij het maken van een compositie. Bijvoorbeeld als je een portret maakt van iemand met een felle lichtbron op de achtergrond. Je kunt dan vóór het licht meten de camera zo richten dat de lichtbron buiten het kader van je beeld valt zodat die de lichtmeting niet kan beïnvloeden. Na het lichtmeter en scherpstellen, druk je op de AF-L/AE-L knop om de belichting en scherpstelling vast te zetten. Daarna kun je de camera richten zoals je het in gedachte had met de felle lichtbron op de achtergrond. De camera zal niet opnieuw scherpstellen en licht meten. Bij de meeste camera’s moet je de knop ingedrukt houden om te voorkomen dat de camera opnieuw de lichtmeter gebruikt en scherp gaat stellen.

De AE-L & AF-L functie is beschikbaar op veel systeemcamera’s en spiegelreflexcamera’s. Waar de knop op je camera zit, kan per merk en model verschillen. Sommige camera’s hebben ook een AF-ON knop waarmee de autofocus kan worden geactiveerd zonder de ontspanknop half in te drukken.

Was this article helpful?

Related Articles

Need Support?

Can't find the answer you're looking for?
Contact Support