Full frame camera

Een full frame camera is een type digitale camera dat gebruikmaakt van een beeldsensor die dezelfde grootte heeft als een foto op een 35mm filmrolletje, namelijk 36mm x 24mm. Dit wordt ook wel aangeduid als een “24×36” formaat. In tegenstelling tot camera’s met een kleinere sensor, biedt een full frame camera een aantal voordelen op het gebied van beeldkwaliteit, prestaties en creatieve controle.

Full frame camera’s zijn er in verschillende soorten. Meestal zijn het systeemcamera’s of spiegelreflexcamera’s.

Full frame camera
De Nikon Z5 heeft een full frame beeldsensor.

Voordelen van een full frame camera

Een van de belangrijkste voordelen van een full frame camera is dat de beeldsensor meer licht kan opvangen. Daardoor heb je minder ruis bij hogere ISO-waarden en een betere kwaliteit bij weinig licht. Dit komt doordat de pixels op de sensor groter zijn en dus meer licht kunnen verzamelen. Ook zijn de kleuren beter bij hogere ISO-waarden en heeft een full frame camera vaak een groter dynamisch bereik. Dat laatste voorkomt dat je details verliest in de schaduwen en de lichte partijen van een foto. Hierdoor hebben full frame camera’s over het algemeen een betere beeldkwaliteit dan camera’s met kleinere sensoren.

Een ander voordeel is dat het foto’s met minder scherptediepte kan creëren. Door de grotere beeldsensor en dus ook het bredere beeldveld, kun je beter werken met een lange brandpuntsafstand. Met een lange brandpuntsafstand heb je minder scherpte diepte. Dit kan nuttig zijn voor portretfotografie, waarbij het onderwerp scherp moet zijn en de achtergrond onscherp.

Nadelen van een full frame camera

Het nadeel van een full frame camera is dat deze meestal duurder is dan een crop-sensor camera. Dit komt doordat de beeldsensoren duurder zijn om te produceren en de camera’s over het algemeen geavanceerdere technologieën bevatten. Daarnaast zijn full frame camera’s over het algemeen groter en zwaarder dan crop-sensor camera’s, wat het minder draagbaar kan maken.

Was this article helpful?

Related Articles

Need Support?

Can't find the answer you're looking for?
Contact Support