RAW fotografie

Bij de meeste camera’s kun je een foto in twee verschillende formaten opslaan. Je hebt de keuze uit het RAW en JPG bestandsformaat. Standaard slaan de meeste camera’s de foto’s in JPG op. Toch haal je dan niet het maximale uit de mogelijkheden van je camera En dat is zonde natuurlijk! Alleen wanneer je de foto’s in RAW opslaat, haal je het maximale uit je camera. Een RAW-foto heeft namelijk veel meer opgeslagen data in het fotobestand dan een JPG-foto en dat geeft je veel meer bewerkingsmogelijkheden om je foto’s te perfectioneren.

Wat is RAW fotografie?

Een RAW foto is eigenlijk het digitale negatief van je foto. Het is een onbewerkte en ongecomprimeerde afbeelding die alle gegevens vastlegt die de camera heeft vastgelegd op het moment van de opname. Het resultaat is een foto met een ongelooflijke hoeveelheid detail en rijkdom aan kleuren.

Het belangrijkste verschil tussen een RAW foto en een JPG foto is dat een JPG-foto gecomprimeerd is en een bepaalde hoeveelheid informatie heeft verloren. Wanneer je een foto in JPG-formaat maakt, past de camera bewerkingen toe om bepaalde gegevens te verwerken en te comprimeren om de bestandsgrootte te verkleinen. Dit proces is vaak onzichtbaar voor de gebruiker, maar het resulteert in verlies van detail en kleur welke niet meer kunnen worden hersteld.

Met een RAW-bestand kun je daarentegen veel meer doen tijdens het bewerkingsproces, omdat je alle originele gegevens hebt. Dit betekent dat je de belichting, het contrast, de kleurbalans en andere aspecten van de foto veel nauwkeuriger kunt aanpassen zonder de kwaliteit van de afbeelding te verminderen. Het resultaat is een foto die er precies uitziet zoals jij het bedoeld had. Zo is het zelfs mogelijk om, zonder kwaliteitsverlies, de witbalans aan te passen in de nabewerking. Dus nooit meer een kleurzweem over je foto’s.

RAW foto bewerken

Een RAW-foto is dus een soort digitaal negatief. Je kunt het vergelijken met het fotorolletje van vroeger. Nadat je een rolletje vol hebt geschoten, moet je de het rolletje ontwikkelen om de foto’s te kunnen gebruiken. Dat werkt bij RAW eigenlijk hetzelfde, hoewel je met een RAW foto wel meteen het beeld ziet op de camera of computer. Een onbewerkte RAW ziet er in eerste instantie ook hetzelfde uit als een JPG foto. Toch kun je een RAW foto niet meteen gebruiken. Om een RAW foto te kunnen gebruiken heb je een RAW converter nodig. Niet alle apparaten kunnen namelijk overweg met het RAW bestand. Veel telefoons, tv’s, websites en ook computers kunnen RAW niet openen. Een RAW foto is namelijk een gecodeerd bestand, niet een universeel fotobestand zoals JPG, wat je wel op elk apparaat kunt openen.

Een goede RAW converter (beeldbewerkingsprogramma) is noodzakelijk om een RAW foto te kunnen bewerken. Één van de bekendste fotobewerking programma’s is Adobe Photoshop, maar er zijn er nog enkele tientallen andere programma’s waarmee je de RAW foto’s kunt bewerken. 

Een ander bekend programma, dat door de meeste fotografen wordt gebruikt, is Adobe Lightroom Classic. Het voornaamste verschil tussen Photoshop en Lightroom is dat Lightroom een bibliotheek heeft. Je kunt alle foto’s die je gemaakt hebt, beheren en bewerken in het programma. In Photoshop kun je geen foto-archief beheren. Photoshop is meer bedoeld voor fotomontages en retoucheren.

Er zijn ook gratis beeldbewerkingsprogramma’s waarmee je RAW foto’s kunt bewerken. Enkele gratis programma’s om RAW foto’s te bewerken zijn:

Nadat je de RAW foto bewerkt hebt, wil je hem natuurlijk het liefst delen met andere mensen of hem naar een afdrukcentrale sturen voor een mooie print. Om de foto te kunnen gebruiken, exporteer je de RAW foto als JPG foto in je beeldbewerkingsprogramma. Je hebt dan een JPG versie van je foto met de bewerkingen. Deze JPG versie kun je vervolgens overal voor gebruiken.

RAW Fotografie
Adobe Lightroom Classic

Waarom in RAW fotograferen?

Zoals eerder benoemd, haal je alleen wanneer je in het RAW formaat fotografeert het maximale uit je camera. Het is zonde als je een dure camera hebt aangeschaft en enkel in JPG foto’s maakt. Je verliest details, vooral in de donkere en lichte partijen. Ook kun je kleuren minder goed corrigeren in de nabewerking.

Fotografieren in RAW of JPG?

Heeft JPG ook voordelen ten opzichte van RAW? Jazeker. Een JPG foto kun je direct van je camera halen en gebruiken. Je hoeft de foto niet eerst te bewerken in een beeldbewerkingsprogramma. Een ander voordeel is dat een JPG foto minder ruimte in beslag neemt op de geheugenkaart van je camera en de harde schijf van je computer. Een JPG bestand is ongeveer drie keer kleiner dan een RAW bestand.

Een RAW foto heeft veel meer informatie en dus ook veel meer bewerkingsmogelijkheden. Je haalt het maximale uit je camera en doordat je de kleuren makkelijk kunt corrigeren, heb je minder snel een mislukte foto. Zo is het in RAW geen enkel probleem als je witbalansinstelling verkeerd staat. Deze kun je namelijk makkelijk aanpassen in een RAW foto.

In de onderstaande video heb ik een vergelijking gemaakt tussen het fotograferen in JPG en het fotograferen in RAW.

Hoe fotograferen in RAW?

Fotograferen in RAW is niet zo moeilijk. Het enige dat je er voor moet doen is je camera op RAW zetten en een RAW converter op je computer zetten. Houd er rekening mee dat elke foto die je in RAW maakt, in JPG moet exporteren nadat je de foto bewerkt. Een bewerkte RAW foto exporteren is niet mogelijk omdat de bewerkingen niet in het RAW bestand worden opgeslagen maar in het bewerkingsprogramma. Ook wanneer je een foto niet bewerkt, exporteer je de RAW foto als JPG bestand in de RAW converter om je foto te kunnen gebruiken.

Het fotograferen in RAW kent dus vele voordelen. Het is dé manier om het maximale uit je camera te halen en voor de best haalbare beeldkwaliteit te gaan.

RAW Fotografie
In het menu van je camera kies je tussen JPG of RAW. JPG is overigens hetzelfde als JPEG.