Camera schoonmaken

Wanneer je je camera vaak gebruikt, ontkom je er niet aan dat je camera vies wordt. En dat wil niet zeggen dat je camera helemaal onder de modder zit natuurlijk. Maar je zult merken dat je camera niet ontkomt aan stofjes, vette vingers en ook zout (afkomstig van zweet). Als je lang plezier wilt hebben van je camera (en objectieven) is het belangrijk om je camera regelmatig schoon te maken. Op deze pagina lees je meer over hoe je jouw camera het beste kunt schoonmaken.

Camera lens schoonmaken

Je camera lens is een van de eerste onderdelen die vies kan worden en tegelijkertijd een van de meest kwetsbare onderdelen van je camera. Vaak zit er op het voorste lenselement een coating die weerspiegelingen voorkomt. Deze coating is gevoelig voor krassen die zelfs zichtbaar op je foto kunnen zijn! Het is dus heel belangrijk om je lens op een goede manier te reinigen. Daarnaast kan de vettigheid op je lens op den duur ook de coating aantasten.

Om je lens te reinigen, kun je het beste gebruik maken van een zacht borsteltje om eventuele harde vuiltjes, zoals zandkorrels, te verwijderen. Als je dat niet zou doen en je gaat meteen met een (brillen)doekje over de lens, kun je de lens juist bekrassen als er bijvoorbeeld nog een zandkorreltje op zit. Vergeet dus niet om eerst met een borsteltje het grove vuil weg te halen. Hier zijn speciale borsteltjes voor.

Camera schoonmaken
Met een borsteltje verwijder je het grove vuil van je lens.

Nadat je het grove vuil hebt verwijderd met het borsteltje, kun je de lens schoonmaken met een microvezeldoekje of een brillendoekje. Daarmee verwijder je het vuil van je lens. Gebruik nooit bijvoorbeeld je trui om je lens schoon te maken. De kans is namelijk groot dat deze een beetje vettig is waardoor je de lens niet goed kunt schoonmaken. Het is erg belangrijk om het schoonmaakdoekje dat je gebruikt, regelmatig schoon te maken door deze te wassen in de wasmachine. Door het gebruik zal het doekje ook langzaam maar zeker vies en vettig worden, waardoor je de lens niet meer goed schoon maakt.

Verder kun je ook voorkomen dat je lens vies wordt door een beschermingsfilter op je objectief te zetten. Zo’n beschermingsfilter voorkomt dat je lens vies wordt. Bij een schoonmaakbeurt hoef je alleen je filter schoon te maken. Ook beschermt zo’n filter het voorste lenselement van je lens. Een goed filter heb je al voor een bedrag tussen de 30 en 150 euro. Als je lenselement beschadigd raakt ben je verder van huis, in dat geval zal je objectief in de meeste gevallen afgeschreven zijn.

Camera Schoonmaken
Een filter beschermt de lens tegen vuil en beschadigingen.

Voor het schoonmaken van je lens, zijn er verschillende hulpmiddelen te koop. Ik heb zelf goede ervaring met de Lenspen schoonmaakset. Deze speciale schoonmaakpennen hebben een borsteltje en reiniger in één. In de dop zit een reinigingsmiddel waardoor de pen zichzelf reinigt na gebruik. Ook zit er een microvezeldoekje bij.

Camera schoonmaken
De schoonmaakpennen van Lenspen

Sensor camera schoonmaken

Heb je een camera met een verwisselbare lens? Dan kan het zijn dat de beeldsensor van je camera vuil wordt. Bij het verwisselen van je objectieven kan er namelijk stof in je camera en op je beeldsensor terecht komen. Zeker bij een systeemcamera komt dit snel voor, doordat de sensor vaak bloot ligt en niet wordt afgeschermd door een spiegel en sluitergordijn zoals bij een spiegelreflexcamera.

Een vuile beeldsensor kun je herkennen aan onscherpe donkere vlekjes in op de foto. Er is een manier om te checken of je vuil op je beeldsensor hebt. Daarvoor moet je het volgende doen.

  1. Controleer of je lens schoon is. Zo weet je zeker dat het geen vuiltjes op de lens zijn.
  2. Stel het kleinste diafragma in op je camera, bijvoorbeeld f/16. De ISO en sluitertijd is minder van belang. Zorg ervoor dat de foto wel goed belicht is. Gebruik eventueel een flitser.
  3. Maak een foto van een groot wit object dat helemaal egaal wit is. Bijvoorbeeld een witte muur of een groot vel wit papier.

Vuiltjes op je beeldsensor zijn veel beter zichtbaar bij een klein diafragma doordat het licht dan onder een rechte hoek op je beeldsensor komt. Zie je donkere vlekjes op je foto? Dat zijn vuiltjes op je beeldsensor. In de onderstaande video leg ik je uit hoe je deze testfoto maakt.

Camera schoonmaken
Hier zie je een vuile beeldsensor.

Is je beeldsensor vuil? Geen paniek. Je kunt je beeldsensor schoonmaken of laten schoonmaken door een specialist. Er zijn speciale schoonmaaksets om je beeldsensor te reinigen. Gebruik de gebruiksaanwijzing van je camera voor het reinigen van je sensor. Zo moet je bij een spiegelreflexcamera een speciale functie gebruiken om de spiegel omhoog te klappen zodat je bij de sensor kan. In de normale ruststand zit die spiegel namelijk voor je beeldsensor waardoor je er niet bij kunt om je camera te reinigen.

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Normaal gesproken kan er geen stof van buitenaf in je camera komen, dus het stof dat op je beeldsensor terecht komt, komt binnen tijdens het verwisselen van je objectief. Daarom kun je het beste op de volgende manier je objectief verwisselen.

  1. Zorg ervoor dat je in een schone ruimte bent. Het liefst binnen, waar het niet tocht.
  2. Zet je camera uit. Als je camera aan staat, kan je sensor vuil aantrekken doordat deze statisch geladen is.
  3. Houd je camera altijd naar beneden gericht tijdens het wisselen van je objectief. Zo komt er minder snel vuil in je camera.
  4. Verwissel je objectief zo snel mogelijk. Hoe korter je camera ‘open’ is, hoe kleiner de kans is dat er vuil in je camera en op je sensor komt.

Verder kun je de kans dat er stof op je sensor komt verkleinen door zo min mogelijk van objectief te wisselen. Probeer je objectief zo veel mogelijk thuis te verwisselen en zo min mogelijk buiten tijdens het fotograferen.

Camera laten reinigen

Als je geen of weinig ervaring hebt met het schoonmaken van je camera, is het raadzaam om je camera te laten reinigen. Ook als je bijvoorbeeld zelf bang bent iets fout te doen of je camera te beschadigen. Vaak kun je bij een goede camerawinkel of het servicecentrum van je camerafabrikant, je beeldsensor laten reinigen. Je beeldsensor is namelijk erg gevoelig en vaak ook het duurste onderdeel van je camera. Een sensorreiniging kost doorgaans ergens tussen de € 25,- en € 50,-. Als je goed oplet bij het verwisselen van je objectieven, hoef je niet vaak je sensor te laten reinigen en zullen deze kosten dus ook niet jaarlijks terugkomen.

Met de instructies op deze pagina kun je vanaf nu in ieder geval zelf de meest gebruikte onderdelen van je camera schoonmaken! Zodat je heldere en scherpe foto’s kunt blijven maken, wel zo fijn.