Beste spiegelreflexcamera

Een spiegelreflexcamera (DSLR) is nog steeds een populaire camera onder fotografen van alle niveaus, van amateur tot professioneel. Maar wat is nu de beste spiegelreflexcamera voor jou? Spiegelreflexcamera’s bieden een uitstekende beeldkwaliteit, zijn veelzijdig en flexibel, waardoor ze geschikt zijn voor een breed scala aan fotografie-toepassingen, van landschaps- en portretfotografie tot sport- en natuurfotografie. 

Een nieuwe spiegelreflexcamera is wel een grote investering, daarom is het belangrijk om de juiste spiegelreflexcamera te kiezen die aansluit bij je behoeften en budget. Er zijn tal van modellen spiegelreflexcamera’s op de markt, elk met verschillende functies en prestaties. In dit blog heb ik een overzicht gemaakt van enkele van de beste spiegelreflexcamera’s op de markt. Ik hoop je daarmee te helpen met het maken van een weloverwogen keuze.

Beste spiegelreflexcamera voor beginners

Je bent beginnend fotograaf en je wilt een spiegelreflexcamera aanschaffen. Wat is voor jou dan de beste spiegelreflexcamera? Er zijn een paar zaken waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe spiegelreflexcamera.

  • Een van de belangrijkste eigenschappen van de camera is meteen ook een heel persoonlijk. Hoe ligt de spiegelreflexcamera in de hand? Camera’s worden steeds kleiner, ook de spiegelreflexcamera. Handig wanneer je de camera mee wilt nemen natuurlijk, maar sommige, vooral goedkopere modellen, zijn zo klein dat ze niet meer lekker in de hand liggen.
  • Verder zou ik voor een spiegelreflexcamera kiezen met voldoende fysieke knoppen. Het liefst met twee instelwieltjes. Dan kun je met zowel je duim als je wijsvinger instellingen aanpassen. Als beginnend fotograaf zul je in het begin waarschijnlijk vooral je camera het instelwerk laten doen. Maar als je de instellingen leert kennen en meer handmatig de camera wilt instellen, dan is het prettig om meer fysieke knoppen te hebben, in plaats van dat de instellingen in het menu verstopt zitten.
  • Ook zou ik kiezen voor een spiegelreflexcamera van een grote fabrikant zoals bijvoorbeeld Canon, Nikon of Sony. Ze maken niet per se de beste spiegelreflexcamera’s maar ze zijn wel de grootste spelers in de markt en hebben daarom ook de meeste accessoires voor jouw camera. Van een goede spiegelreflexcamera heb je jaren plezier, dus houd er rekening mee dat je in de toekomst misschien extra accessoires wilt aanschaffen, zoals een extra objectief of een flitser. Grote merken hebben een veel groter aanbod in accessoires dan de kleinere merken.

Mocht je twijfelen over je aankoop? Laat je adviseren door een verkoper van een goede camerawinkel. Vaak kun je de camera dan ook in het echt zien en kun je onder andere testen of deze lekker in de hand ligt.

Beste spiegelreflexcamera's voor beginners

Hieronder geef ik twee voorbeelden van de beste spiegelreflexcamera’s met voldoende instelmogelijkheden voor de beginnende fotograaf:

De Canon EOS 4000d is een instapmodel digitale spiegelreflexcamera van Canon. Deze camera heeft een 18 megapixel beeldsensor die prima beeldkwaliteit biedt voor een instapmodel camera. Deze Canon heeft een eenvoudige bediening en een compact ontwerp, wat het gemakkelijk maakt om de camera mee te nemen. De camera ondersteunt video in Full HD-resolutie én heeft ingebouwde WiFi waardoor je foto’s snel kunt versturen naar andere apparaten. 

De camera heeft echter ook een paar nadelen. Zo heeft deze Canon een beperkte autofocus met 9 punten en geen kantelbaar LCD-scherm, wat het moeilijker maakt om vanuit lage of hoge standpunten te fotograferen. De camera is door de beperkte snelheid minder geschikt voor het vastleggen van snel bewegende onderwerpen.

Beste spiegelreflexcamera

Nikon’s instap spiegelreflexcamera voor beginnende fotografen en hobbyisten is de Nikon D3500. Het is een lichte en compacte camera, waardoor deze gemakkelijk mee te nemen is. De camera heeft een 24,2 megapixel APS-C-sensor voor scherpe beelden met veel details. De bediening is eenvoudig en heeft een aantal automatische standen, wat het een gemakkelijke camera maakt voor beginnende fotografen. Ook heeft de camera een snel 11-punts autofocus-systeem en ingebouwde WiFi voor gemakkelijke beeldoverdracht.

Een nadeel is dat de camera geen kantelbaar LCD-scherm heeft en ook geen aanraakscherm. Ook heeft de camera geen in-body beeldstabilisatie, een beperkte videokwaliteit en geen water- en stofbestendigheid. De camera is wel erg gunstig geprijsd, wat een grote pré is voor een beginnend fotograaf!

Beste spiegelreflexcamera

Beste spiegelreflexcamera voor gevorderden

Voor de gevorderde fotograaf gelden min of meer dezelfde tips als ik in het begin van dit artikel geef, voor de beginnende fotograaf. De camera moet lekker in de hand liggen en voldoende handmatige instelmogelijkheden hebben. De camera’s uit de professionele lijn van de fabrikanten voldoen daar eigenlijk altijd aan. Het nadeel is dat de camera’s vaak erg prijzig zijn. Gelukkig is er ook een tussenweg. Spiegelreflexcamera’s zoals de Nikon D7500 en de Canon EOS 90D hebben professionele mogelijkheden en zijn nog redelijk betaalbaar.

Beste spiegelreflexcamera's voor gevorderden

De Nikon D7500 is een goede spiegelreflexcamera voor de doorgewinterde amateurfotograaf en semiprofessionele gebruikers. Hij heeft een 20,9 megapixel beeldsensor waarmee je gedetailleerde foto’s maakt. Ook heeft de camera een snelle autofocus met 51 punten en een kantelbaar LCD-scherm, wat het gemakkelijk maakt om te fotograferen en te scherpstellen vanuit lastige  hoeken en standpunten. 

De spiegelreflexcamera ondersteunt video in 4K-resolutie en heeft ingebouwde WiFi-connectiviteit voor gemakkelijke beeldoverdracht. Bovendien heeft hij weather sealing, waardoor de camera bestand is tegen weersinvloeden. De prijs is redelijk voor de kwaliteit die de camera biedt. Deze spiegelreflexcamera heeft minder ingebouwde hulpmiddelen die prettig kunnen zijn voor de beginnende fotograaf, maar dat is juist voor de gevorderde fotograaf érg fijn!

Beste spiegelreflexcamera

Een andere optie voor een goede spiegelreflexcamera is de Canon EOS 90d. Deze camera heeft een 32,5 megapixel beeldsensor. De snelle autofocus is voorzien van 45 scherpstelpunten en de camera heeft een kantelbaar LCD-scherm, wat het gemakkelijk maakt om de camera vanuit alle hoeken te gebruiken. Deze Canon camera ondersteunt 4K video en heeft een slow-motion functie. Ook heeft de camera WiFi voor gemakkelijke overdracht van foto’s naar andere apparaten. Hij heeft ook weather sealing en een robuust duurzaam ontwerp. Een functionele en stevige camera!

 

Beste spiegelreflexcamera

Tot slot: een nieuwe spiegelreflexcamera is een dure investering. Het is moeilijk om te zeggen wat de beste spiegelreflexcamera voor jou is. Denk dus goed na over je keuze en laat je informeren in de winkel, dan is de kans op een miskoop het kleinst.