Polarisatiefilter

Een polarisatiefilter is een accessoire dat je als fotograaf kunt gebruiken om de kwaliteit van foto’s te verbeteren en bepaalde effecten te creëren. Het filter bestaat uit een roterende ring met een speciale polariserende film die licht kan blokkeren dat uit een specifieke hoek komt. Hierdoor verminder je bepaalde reflecties verminderd of verwijderd en wordt het contrast van de foto vergroot. Het grootste verschil zie je met name in blauwe lucht die donkerder worden waardoor de wolken beter zichtbaar zijn. Ook reflecties in het water kun je flink reduceren met een polarisatiefilter.

Polarisatiefilter
Links een foto zonder en rechts met polarisatiefilter.

Hoe werkt een polarisatiefilter?

Een polarisatiefilter is gebaseerd op het principe van polarisatie van licht. Wanneer licht een oppervlak raakt, wordt het licht gepolariseerd en gaat het alleen in één richting. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij reflecties van licht op water of op glas. Een polarisatiefilter blokkeert licht dat gepolariseerd is in een bepaalde richting en laat alleen licht door dat gepolariseerd is in een andere richting.

Dit maakt een polarisatiefilter ideaal wanneer je reflecties op water of in glas wil verminderen, wat vooral handig is bij het fotograferen van landschappen met water of bij het fotograferen door een raam.

Een polarisatiefilter bestaat doorgaans uit twee glazen elementen waarvan je het voorstel glaselement kunt draaien. Daarmee kun je het effect van de polarisatie naar wens instellen.

Polarisatiefilter
Een polarisatiefilter van Hoya.

Wanneer gebruik je een polarisatiefilter?

Het gebruik van een polarisatiefilter vereist enige oefening en kennis van de werking van het filter. Omdat het filter de hoeveelheid licht die door de lens komt vermindert, moet je de belichting op de camera handmatig aanpassen om overbelichting te voorkomen.

Het polarisatiefilter gebruik je voornamelijk gebruikt in de landschapsfotografie omdat het effect vooral zichtbaar is bij water en blauwe lucht.

Was this article helpful?

Need Support?

Can't find the answer you're looking for?
Contact Support