De mooiste fotolocaties van Nederland

Ben je op zoek naar een mooie fotolocatie in Nederland? Ons land heeft een divers landschap en ook voor de architectuur liefhebber is er meer dan genoeg te fotograferen. Historische steden, uitgestrekte natuurgebieden, indrukwekkende molens of mooie skylines, we hebben het hier allemaal. Maar het vinden van de juiste fotolocatie kan soms lastig zijn. Ik help je daarbij graag met dit blog waarin ik een overzicht van de mooiste fotolocaties in Nederland heb gemaakt.

De 8 mooiste fotolocaties van Nederland

1. Keukenhof, Lisse

De Keukenhof in Lisse is het grootste bloemenpark ter wereld en een van de mooiste fotolocaties in Nederland. Het park beslaat 32 hectare en staat vol met tulpen, hyacinten, narcissen en andere prachtige bloemen. De Keukenhof is geopend in de in de lente, wanneer de kleuren van de bloemen een schilderachtig uitzicht bieden.

Mooiste fotolocaties Nederland

2. De Zaanse Schans, Noord-Holland

Houd je van oer Hollands landschap met bruggetjes en molens? Dan is De Zaanse Schans een van de mooiste fotoplekken voor jou. Je vindt er een groot aantal historische gebouwen en molens die typerend zijn voor de regio. Het is een perfecte fotolocatie voor liefhebbers van architectuur en historie, met de leuke kleurrijke huisjes, molens en prachtige tuinen. Het beste kun je vroeg beginnen met fotograferen, want je bent helaas niet de enige die deze pracht en praal op de gevoelige plaat wil vastleggen.

Mooiste fotolocaties Nederland

3. De Hoge Veluwe, Gelderland

De Hoge Veluwe is een prachtig natuurreservaat in Gelderland, met uitgestrekte bossen, heidevelden, beekjes en meren. Het is een paradijs voor natuurfotografen, met veel verschillende soorten wilde dieren, waaronder reeën, everzwijnen en hazen. De natuur is er het mooist rond de zonsopkomst. Dan is ook de kans het grootst dat je wilde dieren kunt fotograferen.

Op de Veluwe vind je ook het oude radiogebouw in Radio Kootwijk. Een indrukwekkend gebouw. Zowel van buiten als van binnen. Een fotolocatie die je een keer bezocht moet hebben!

Mooiste fotolocaties Nederland

4. Dordrecht, Zuid-Holland

Fotografeer je liever een stedelijk landschap? Ook dan zijn er genoeg fotoplekken in Nederland, zoals Dordrecht bijvoorbeeld. Het is een historische stad in Zuid-Holland, bekend om zijn prachtige architectuur en sfeervolle grachten. Het is een perfecte fotolocatie voor liefhebbers van stedelijke landschappen, met veel historische gebouwen, oude bruggen en smalle straten.

Mooiste fotolocaties Nederland

5. De Biesbosch, Noord-Brabant

Een andere mooie Nederlandse fotolocatie is de Biesbosch. Een uitgestrekt natuurgebied in Noord-Brabant, bekend om de vele moerassen, rivieren en kanalen. Het is een perfecte fotolocatie voor liefhebbers van landschapsfotografie, door de gevarieerde natuurlandschappen en veel (water)vogels.

Tip: in de regio van de Biesbosch zijn veel havens te vinden waar je een bootje kunt huren. Vanuit een bootje zie je het meeste van de Biesbosch en het is nog leuk ook!

Mooiste fotolocaties Nederland

6. Kinderdijk, Zuid-Holland

Kinderdijk is een werelderfgoedlocatie in Zuid-Holland, bekend om zijn molens en typische Nederlandse landschappen. Het is een populaire fotolocatie voor liefhebbers van architectuur en landschap. De historische molens, uitgestrekte polders en mooie beekjes zijn iconisch voor Nederland. Wil je een typisch Nederlandse foto maken? Dan moet je deze fotolocatie echt eens bezoeken.

Mooiste fotolocaties Nederland

7. De duinen aan de kust

Daar heeft Nederland er veel van! Fijn, want daardoor zit je niet aan één locatie gebonden. Duinen zijn prachtig om te fotograferen. Er zit veel variatie in en ook het weer heeft grote invloed op hoe je foto er uit komt te zien. Vaak maak je de mooiste foto’s in de ochtend en avond vanwege de schaduwwerking van de zon. Met een beetje geluk leg je ook mooie (dreigende) wolkenluchten vast op deze fotolocaties.

Mooiste fotolocaties Nederland

8. Moerputtenbrug, Noord-Brabant: 

Diep in de bossen van ‘s-Hertogenbosch ligt een mooi stukje industrieel erfgoed wat nu een prachtige plek is om te fotograferen. Over de 600 meter lange spoorbrug, die over het water loopt, reden vroeger voornamelijk goederentreinen. De brug bestaat uit een ijzeren constructie die gebouwd is op gemetselde pijlers. Naast de brug ligt een drijvend panton waardoor je ook de zijkant van de brug goed kunt fotograferen. Rondom de brug liggen ook nog diverse wandelroutes.

Mooiste fotolocaties Nederland

Nederland heeft een schat aan prachtige fotolocaties, van de iconische molens in Kinderdijk tot de historische grachtenpanden in Amsterdam en de indrukwekkende natuur van de Waddeneilanden. Of je nu op zoek bent naar stadslandschappen, traditionele architectuur of unieke natuurverschijnselen, Nederland biedt een grote verscheidenheid aan prachtige fotolocaties voor elke fotograaf. Dus pak je camera en ga op pad om de mooiste fotolocaties van Nederland vast te leggen!

En lijkt het je leuk om dat samen met andere fotografen te doen? Dan is een lidmaatschap bij de Fotografie Community iets voor jou. We organiseren regelmatig fotowandelingen en excursies voor fotografen van alle niveaus in door heel Nederland.