Bruiloft fotograferen

Mag je binnenkort een bruiloft fotograferen? Misschien doe je dit voor de eerste keer, wat een enorm compliment is, en tegelijkertijd ook een spannende uitdaging vormt. Het is iets wat je nog niet eerder hebt gedaan en wat niet mag mislukken. In dit artikel deel ik allerlei tips en inzichten voor het fotograferen van een bruiloft. En wie ben ik? Mijn naam is Pjotr Schelling en van 2016 tot 2023 heb ik meer dan honderd bruiloften mogen vastleggen, eerst als videograaf en later als fotograaf.

Bruiloft fotograferen

Een bruiloft fotograferen: zo ga je te werk

In dit artikel deel ik graag mijn kennis en ervaring die ik in deze 7 jaar heb opgedaan, zodat jij straks een mooie trouwreportage kunt afleveren waar het bruidspaar nog lang van kan genieten. Niet elke trouwreportage verloopt perfect. Ook ik heb fouten gemaakt. Gelukkig waren dit geen grote fouten, maar wel voldoende leermomenten die ik graag met je deel, zodat jij ze niet meer hoeft te maken.

En heb je de ambitie om vaker bruiloften te fotograferen, misschien zelfs als professioneel fotograaf? Aan het einde van dit artikel deel ik waardevolle tips over hoe je een volle agenda kunt krijgen en er zelfs van kunt rondkomen.

Bruiloft fotograferen
Bruiloft fotograferen

Maak een kennismaking met het bruidspaar

Ik kan je aanraden om ruim voor de bruiloft een kennismakingsgesprek te plannen, zelfs als je het bruidspaar al goed kent. Het is altijd belangrijk om ervoor te zorgen dat jullie op dezelfde lijn zitten wat betreft de verwachtingen. En mocht het bruidspaar ook andere fotografen overwegen, dan is dit je kans om een goede indruk achter te laten. Onderschat een kennismakingsgesprek dus niet. Bij alle bruiloften die ik heb mogen fotograferen, ben ik eerst langsgegaan voor de kennismaking en om mijn portfolio te presenteren.

Je kunt het bruidspaar ook uitnodigen om naar jou toe te komen, maar ik vond het zelf prettiger om bij hen langs te gaan. Daar zijn twee redenen voor. Ten eerste zullen een deel van de foto’s waarschijnlijk bij het bruidspaar thuis worden gemaakt wanneer ze zich omkleden en klaarmaken voor de bruiloft. Ten tweede is het een prettigere ervaring voor het bruidspaar. Misschien hebben ze nog een kennismakingsgesprek met een andere fotograaf. Als die niet de moeite neemt om langs te gaan bij het bruidspaar, heb je al een streepje voor. En die kans is groot, want ik hoorde van mijn collega-fotografen dat ze meestal het bruidspaar thuis uitnodigen. Dus ook commercieel gezien heeft het een voordeel om zelf langs te gaan, ook al heb je mogelijk wat reiskosten.

Presenteer je portfolio

Tijdens het kennismakingsgesprek voor het fotograferen van hun bruiloft, zijn er altijd een paar standaard onderdelen die ik bespreek. Denk daarbij aan locaties, het programma, belangrijke mensen die zeker op de foto moeten, welk trouwalbum ze willen, hoe lang ik aanwezig ben, enzovoort. En natuurlijk presenteer ik dan mijn portfolio. Mijn portfolio bestond uit een groot fotoalbum met daarin de hoogtepunten van drie bruiloften. Van deze bruiloften heb ik een verkorte reportage gemaakt waarin de foto’s per bruiloft in chronologische volgorde zijn gepresenteerd. Zo blijft het overzichtelijk en komt de reportage het meest overeen met wat ze zelf van hun eigen trouwalbum kunnen verwachten. Hieronder een video zonder geluid waarin ik mijn portfolio trouwalbum laat zien.

Bruiloft fotograferen

Heb je nog niet eerder een bruiloft gefotografeerd? Zorg dan toch voor een fysiek album. Hierin toon je je mooiste werk, zoals portretfoto’s en familieshoots die je eerder hebt gemaakt. Je foto’s presenteren in een echt album komt veel professioneler over dan wanneer je de foto’s toont op een iPad met een vettig scherm. Het presenteren van foto’s op je telefoon komt nog knulliger over…

Het lijkt misschien vreemd, maar mijn portfolio was niet meer het belangrijkste aspect van een kennismakingsgesprek. Het bruidspaar heeft namelijk al gezien wat voor foto’s ik maak en mijn stijl. Ze vinden jouw foto’s ook mooi, anders zouden jullie geen kennismakingsgesprek hebben. Je hoeft ze dus niet meer te overtuigen van de kwaliteit van je werk. Dat kan irritant overkomen bij het bruidspaar.

Kom geïnteresseerd over

Het kennismakingsgesprek moet je dus niet zien als een ‘pitch’ waarbij je het bruidspaar moet overtuigen van hoe goed je wel niet bent. Daar hebben ze al vertrouwen in, anders hadden ze je niet uitgenodigd. Niets is zo irritant als iemand die tijdens de kennismaking constant benadrukt hoe goed hij of zij is. In plaats daarvan kun je beter interesse tonen in het bruidspaar. Ik stelde altijd vragen over hun hobbies, hun werk, enzovoort. Zo leer je elkaar goed kennen en bouw je vertrouwen in elkaar op. Het winnen van vertrouwen is essentieel bij een eerste kennismakingsgesprek.

Maak goede afspraken met het bruidspaar

Maak goede afspraken met het bruidspaar over elkaars verwachtingen. Denk daarbij aan de prijs, hoelang je komt fotograferen, het aantal foto’s dat je oplevert, welk trouwalbum ze krijgen, de levertijd, enzovoort. Veel afspraken legde ik niet zwart op wit vast. Ik had wel een offerte waarin staat welke diensten ze van mij afnemen en aanverwante producten zoals het trouwalbum, en natuurlijk de prijs die ze ervoor moeten betalen. Maar naast de offerte heb ik nooit een contract gemaakt waar alles zwart op wit in staat. Het was simpelweg een moeite-batenoverweging, en het is nagenoeg altijd goed gegaan.

Ik heb een keer meegemaakt, bijna niet te geloven, dat een bruidspaar me afrekende omdat ik ook foto’s had gemaakt van andere gasten op hun trouwdag. Ja, je leest het goed. Ze wilden een reportage waarbij ze alleen zelf het middelpunt waren. Foto’s van het boeket en de trouwringen mochten wel, maar geen foto’s van daggasten waar ze zelf niet op stonden. Dat vond ik nogal vreemd want zonder deze foto’s is een trouwreportage niet compleet naar mijn idee. Het maken van goede afspraken vooraf is dus belangrijk, en sommige mensen nemen genoegen met een incomplete trouwreportage.

Vraag gerust om een aanbetaling

Nog een ander leerpunt: Bij een van de eerste bruiloften die ik vastlegde, toen nog als videograaf, heb ik eens te maken gehad met een ordinaire wanbetaler. Het bruidspaar had me via internet gevonden en tijdens het kennismakingsgesprek leken het me wel betrouwbare mensen. De ellende begon al vrij snel omdat ik ze er driemaal aan moest herinneren om de offerte te ondertekenen. Maar uiteindelijk hadden ze dat wel gedaan. Ik heb een mooie trouwfilm gemaakt van hun bruiloft die ik drie weken later, zoals afgesproken, opleverde.

Echter, hebben ze er nooit voor betaald… Een incassobureau en zelfs een deurwaarder moesten eraan te pas komen in de hoop dat ik toch nog een deel van de factuur zou ontvangen. Maar helaas wist de deurwaarder me te vertellen dat ik kon fluiten naar mijn centen. De opdrachtgever stond meer dan een ton in het rood en was al tijdens het kennismakingsgesprek failliet verklaard… Daar hadden ze me niets over verteld. Drie dagen voor niets gewerkt dus.

Daarom kan ik je aanraden om, zeker als het om een wat hoger bedrag gaat, vooraf een aanbetaling te vragen. Na deze nare ervaring vroeg ik altijd om 20% aanbetaling die voldaan moest worden voordat de boeking definitief was. Geen aanbetaling, geen boeking.

Plan nog een laatste telefoongesprek voor de bruiloft

Ongeveer twee tot drie weken voor de bruiloft plande ik altijd nog een laatste telefoongesprek met het bruidspaar. Het kennismakingsgesprek vond vaak maanden, soms wel meer dan een jaar, voorafgaand aan de bruiloft plaats. In die tijd kan er veel veranderen. De kans is groot dat tijdens de kennismaking het programma nog niet helemaal compleet is of dat er wijzigingen zijn in de familieomstandigheden. Tijdens dit telefoongesprek neem je het programma nog eens door en stel je eventuele vragen.

Bel ook nog even met de ceremoniemeester. Dat is iemand die namens het bruidspaar het aanspreekpunt is. Die regelt eventuele verrassingen vanuit de familie.

Doe eerst een prewedding loveshoot

Een belangrijke tip die ik elke beginner kan aanraden, is om eerst een fotoshoot vooraf te plannen met het bruidspaar. Zo kunnen jullie aan elkaar wennen en het werkt geruststellend voor het bruidspaar. Ze hebben al een keer met je samengewerkt en weten hoe je te werk gaat. En andersom geldt het natuurlijk ook. Jij weet wat je van het bruidspaar kunt verwachten en hoe de samenwerking verloopt.

Ik bood een gratis loveshoot aan wanneer ze me voor minimaal 10 uur inhuurden op hun bruiloft, en dat werkte erg goed. Bovendien had ik met dit aanbod een streepje voor op mijn concurrenten die dit vaak niet deden. Dit kun je dus voorstellen tijdens je kennismakingsgesprek. Dan hebben ze meteen een mooie foto voor op de uitnodigingen.

Overigens ben ik er later weer mee gestopt met de loveshoots. Ik had het simpelweg te druk met meer dan dertig bruiloften per jaar. Maar als beginner is dit zeker niet verkeerd om een loveshoot te houden en kan ik dit ook ten zeerste aanraden. Je gaat dan straks een stuk relaxter naar de trouwlocatie als de grote dag is aangebroken.

Bruiloft fotograferen
Bruiloft fotograferen

Zo fotografeer je de bruiloft

De grote dag is aangebroken. Het bruidspaar, en misschien jij ook wel, heeft hier lang naar toegeleefd. Eindelijk gaat het gebeuren. Hieronder deel ik graag een paar waardevolle tips voor het maken van een prachtige trouwreportage die het bruidspaar verdient.

Voorbereiding voorafgaand aan de bruiloft

Het spreekt natuurlijk voor zich, maar zorg ervoor dat je goed voorbereid bent op de grote dag. Zorg ervoor dat je camera opgeladen is, je objectieven schoon zijn en dat je niets belangrijks bent vergeten. Om het laatste te voorkomen, deed ik standaard een spiekbriefje in mijn zak. Op dat briefje staat het hele programma met aantekeningen die voor mij belangrijk zijn, denk aan eventuele speeches, het aansteken van een kaars tijdens de ceremonie, of mensen die ze graag op de foto willen hebben. Zo hoef ik niets te onthouden en kan ik minder snel iets vergeten.

Ook het telefoonnummer van de ceremoniemeester stond op mijn lijstje. Stel dat ik onderweg naar de bruiloft plotseling nog maar drie wielen onder mijn auto heb, dan kan ik de ceremoniemeester op de hoogte stellen dat ik wat later ben. Het bruidspaar heeft hun telefoon waarschijnlijk uit staan op hun mooiste dag. Ik kan je aanraden om ook zo’n briefje te maken en in je zak te steken. Het komt namelijk een beetje klungelig over als je telkens vragen moet stellen over het programma aan de ceremoniemeester of het bruidspaar.

Trek de juiste kleding aan

Trek nette en neutrale kleding aan. Zorg ervoor dat je kleding comfortabel zit maar toch ook netjes is. Kies dus in elk geval voor een keurige lange broek en een overhemd met lange mouwen. Te formeel hoeft ook niet. Anders denken de gasten dat jij gaat trouwen. Ik droeg meestal een nette effenkleurige katoenen broek met een overhemd.

En voor de vrouwelijke fotograaf: Vermijd het dragen van (korte) rokken of jurken. Hoewel ze er misschien goed uitzien en comfortabel zitten, zijn ze niet praktisch als je door je knieën moet gaan of zelfs op de grond moet liggen om een mooie foto te maken. Wat je in plaats daarvan kunt dragen, laat ik aan jou over. Daar heb ik niet zoveel verstand van.

Deze apparatuur heb je nodig om een bruiloft te fotograferen

Zorg ervoor dat je goed nadenkt over de apparatuur die je meeneemt. Ik weet uit ervaring dat dit een persoonlijke keuze is. Toen ik nog bruiloften filmde, was er altijd een fotograaf bij, dus ik heb veel fotografen leren kennen. Sommigen nemen enkel een camera met een eenvoudige lens mee, terwijl anderen een halve camerawinkel aan spullen meenemen. Je moet doen wat je zelf het fijnste vindt, natuurlijk.

Ik nam zelf het liefst zo min mogelijk spullen mee, maar wel voldoende om in alle situaties goed uit de voeten te kunnen. Alle spullen nam ik mee in mijn Tenba Axis V2 Backpack cameratas, waar ik zelfs nog ruimte over had. Mijn apparatuur bestond voornamelijk uit twee camera’s, twee of drie objectieven en een flitser. Meer niet.

Bruiloft fotograferen

Camera voor fotograferen van een bruiloft

Neem je eigen vertrouwde camera mee en zorg ervoor dat je altijd een goede reservecamera hebt. Stel dat je vertrouwde camera, die nog nooit gefaald heeft, aan het begin van de dag begeeft. De kans is klein maar niet onmogelijk. Dan ben jij, en het bruidspaar, flink de Sjaak. Zorg daarom altijd voor een redelijke reservecamera. Dat mag een oudere camera zijn, zolang je er goede foto’s mee kunt maken. Zo sluit je een hoop potentieel ongemak uit. Overigens is het hebben van twee camera’s ook fijn, omdat je snel met twee objectieven kunt werken zonder ze steeds te hoeven verwisselen.

Om de twee camera’s snel bij de hand te hebben, had ik een ophangsysteem om mijn heupen zodat ik de camera’s snel kun wisselen. Ik had een systeem van Spider Holster waar ik erg tevreden over ben.

Bruiloft fotograferen

Objectieven voor het fotograferen van een bruiloft

Wanneer je een bruiloft gaat fotograferen, is de keuze van de lens die je op je camera schroeft erg persoonlijk en kan sterk verschillen per fotograaf. Ik heb bij andere fotografen veel verschillende objectieven gezien, van groothoeklenzen tot flinke telelenzen. En dat is niet zo gek, want bij het fotograferen van een bruiloft kom je verschillende situaties tegen waarin je moet kunnen anticiperen. Van een macrofoto van de trouwringen tot een architectuurfoto van de trouwlocatie.

Persoonlijk maakte ik veel gebruik van mijn Sigma 24-105mm lens. Dit objectief heeft een breed zoombereik en voldoende lichtsterkte. Een andere lens die ik vaak gebruikte was de Nikon 50mm f1.8. Dit is een prettig brandpunt en door het grote maximale diafragma geschikt voor situaties met weinig licht. Donkere plekjes komen namelijk bij bijna elke bruiloft wel voor, zoals bij het opmaken en aankleden. En bij het feest is het vaak helemaal donker.

Bruiloft fotograferen
Bruiloft fotograferen

Maak gebruik van een flitser

Over donkere situaties gesproken, een flitser mag ook niet ontbreken in je uitrusting. Neem in elk geval een degelijke externe flitser mee met een instelbare flitskop. Deze geeft veel licht dat vaak nodig is bij binnenopnames. Zonder flitser ben je nergens in het donker. Als je geen of weinig ervaring hebt met flitsen, oefen dan vooraf zodat je niet voor verrassingen komt te staan op de grote dag.

Over donkere situaties gesproken, een flitser mag ook niet ontbreken in je uitrusting. Neem in elk geval een degelijke externe flitser mee met een instelbare flitskop. Deze geeft veel licht dat vaak nodig is bij binnenopnames. Zonder flitser ben je nergens in het donker. Als je geen of weinig ervaring hebt met flitsen, oefen dan vooraf zodat je niet voor verrassingen komt te staan op de grote dag.

Fotografen hebben verschillende stijlen. Ik probeerde zoveel mogelijk met bestaand licht te werken en streefde ernaar het flitslicht zo natuurlijk mogelijk te laten overkomen. Maar er zijn ook fotografen die flitsfotografie als hun handelsmerk hebben, zoals Arno de Bruin. Zij nemen een koffer vol flitsers mee en zetten op de trouwlocatie een halve fotostudio op met statieven en softboxen. Beide benaderingen zijn goed natuurlijk, maar neem minimaal een goede flitser mee.

Bruiloft fotograferen

Gebruik je flitser goed

Bij een bruiloft zul je de flitser behoorlijk intensief gebruiken, wat anders is dan bij normaal gebruik. Je komt dan sneller tegen de capaciteiten van je flitser aan, waaronder de maximale temperatuur van de flitser en van de accu of batterijen. Zelf maak ik gebruik van de Nikon Speedlight SB700, een compacte maar toch krachtige flitser. De flitser zelf heb ik nog nooit oververhit gekregen, maar wel de batterijen die erin moeten. Het vermogen van de batterijen neemt af zodra ze warmer worden, en op een gegeven moment geeft de flitser aan dat de batterijen leeg zijn. Toch zijn ze dan vaak nog lang niet leeg; ze hebben alleen even tijd nodig om af te koelen.

Daarom werk ik altijd met twee sets batterijen die ik verwissel als dat nodig is. Overigens komt het niet snel voor dat de batterijen te heet worden, alleen bij de openingsdans, wanneer je zeer snel achter elkaar flitst, kan dit wel eens voorkomen.

Bruiloft fotograferen

Mocht je flitser een accu hebben, neem dan zeker een reserveaccu en de oplader mee. Wanneer je flitser op batterijen werkt, raad ik af om oplaadbare batterijen te gebruiken. Deze hebben namelijk minder goede prestaties en capaciteit dan niet-oplaadbare batterijen. Oplaadbare batterijen hebben vaak een spanning van 1 volt, terwijl niet-oplaadbare batterijen een spanning van 1,5 volt hebben. In de praktijk laadt mijn flitser, na een flits op vol vermogen, binnen 1,5 seconde op voor de volgende flits. Met oplaadbare batterijen duurt dit ongeveer 2,5 seconde. Aanzienlijk langer dus. Overigens zul je in de praktijk lang niet altijd het volle vermogen van je flitser nodig hebben.

Lithium of alkaline

Als je kiest voor niet-oplaadbare batterijen, heb je nog een keuze: alkaline of lithium. Voor een flitser zijn lithiumbatterijen het meest geschikt, omdat ze 7 keer meer capaciteit hebben dan alkalinebatterijen, die meer bedoeld zijn voor klokken en afstandsbedieningen. Voor grootverbruikers zoals een flitser zijn lithiumbatterijen veel geschikter. Niet alle winkels waar batterijen verkocht worden, hebben lithiumbatterijen, maar deze zijn wel goed verkrijgbaar op internet.

Bruiloft fotograferen

Een bruiloft fotograferen is zwaar

Het fotograferen van een bruiloft mag je niet onderschatten. Het is pittig, zowel fysiek als mentaal. Dat besefte ik al toen ik mijn eerste bruiloft filmde in 2016. Omdat het mijn eerste bruiloft was, wilde ik graag alles meemaken en was ik de hele dag aanwezig. Van de kapper bij de bruid in de vroege ochtend tot de puntzak met friet om 01:00 uur ’s nachts. De dag erna schoot de kramp in mijn kuiten en deden mijn voeten nog steeds pijn van het vele lopen en staan.

De fout die ik maakte was dat ik te weinig aan mezelf dacht. Net als bij elk ander beroep heb je pauze nodig en moet je voldoende eten en drinken. Dat heb ik dus te weinig gedaan op die eerste bruiloft. Voldoende drinken voorkomt krampen, en neem pauze wanneer je daar aan toe bent en het mogelijk is. Natuurlijk neem je geen pauze tijdens het ja-woord, maar kijk even wat een geschikte gelegenheid is, bijvoorbeeld tegen het einde van de borrel. Niemand zal het je kwalijk nemen dat je even een momentje voor jezelf neemt. Soms ging ik ook wel eens een kwartiertje in de auto zitten om even bij te komen, zodat ik er daarna weer tegenaan kon. Uiteindelijk komt dit alleen maar ten goede aan de reportage.

Groepsfoto's tijdens de bruiloft

Een standaard ritueel bij bijna iedere bruiloft zijn de groepsfoto’s. De hele familie is compleet bij elkaar en ook nog eens in vol ornaat. Die samenkomst van omstandigheden is een uitermate geschikte gelegenheid voor het maken van mooie familieportretten, een wens van bijna ieder bruidspaar. Maar hoe zorg je ervoor dat iedereen goed op de foto komt te staan?

Bruiloft fotograferen

Ik vroeg altijd bij het kennismakingsgesprek aan het bruidspaar om een lijstje te maken met alle groepssamenstellingen. Dit geeft rust voor het bruidspaar. Op de dag zelf hoef je dan niet meer na te denken over wie op welke foto komt te staan. Het lijstje geven ze vervolgens aan de ceremoniemeester, zodat die ervoor kan zorgen dat de juiste groep voor mijn lens kwam te staan. Ik weet namelijk niet wie Jantje, Pietje en Kees zijn, maar de ceremoniemeester gelukkig wel. Deze manier van werken werkte erg efficiënt. Check aan het einde nog even bij de ceremoniemeester of alle groepjes geweest zijn.

Begin met de grootste groep

Ik kan je aanraden om met de grootste groep te beginnen, vaak de foto waar alle daggasten op staan. Daarna maak je de groepjes steeds kleiner en vraag je aan de andere gasten om in de buurt te blijven, omdat ze misschien nog op de foto moeten. Als je van klein naar groot werkt, moet de ceremoniemeester telkens de gasten gaan zoeken. De ene is dan naar het toilet en de ander heeft net een sigaret aangestoken, waardoor er onnodig veel tijd overheen gaat.

Als je de mogelijkheid hebt, maak dan niet alleen stijve en correcte groepsfoto’s. Probeer te variëren, bijvoorbeeld door te vragen of de groep naar je toe kan komen lopen. Een loopshot noem ik dat.

En misschien wel de belangrijkste tip voor het maken van groepsfoto’s: zorg ervoor dat je er genoeg maakt. Niets is zo vervelend als iemand die zijn ogen dicht heeft.

Maak een mooi trouwalbum

Elke goede trouwreportage komt het beste tot zijn recht in een mooi foto-album. En het maken van een mooi trouwalbum is jou taak als fotograaf. Ik leverde standaard altijd een eenvoudig foto-album af die bij ieder pakket wat ik aanbood inbegrepen zat. Het bruidspaar heeft zo een tastbare herinnering aan de bruiloft. En als je professioneel te werkt gaat, is er ook een finacieel voordeel. Wanneer je namelijk trouwalbum levert, kun je de opdrachtgever belasten met het lage BTW tarief van 9% en in plaats van het hoge tarief van 21%. Dat komt namelijk omdat je de reportage maakt voor het trouwalbum en (foto)boeken vallen onder het lage BTW tarief. Omdat je de trouwreportage voor het trouwalbum maakt, mag je ook over de trouwreportage 9% rekenen. Naast het standaard album, leverde ik als optie ook een uitgebreider foto-album tegen meerprijs.

Bruiloft fotograferen

Om een trouwalbum te maken heb je software nodig. Er is op dat gebied best wel veel te keizen. Belangrijk is dat het snel werkt en overzichtelijk is. Ik maakte zelf gebruik van Pixellu SmartAlbums. Daarmee maak je prachtige albums en het voordeel is dat maten van veel afdrukcentrales ingebouwd zitten. Zo kun je direct het album exporteren en er eentje bestellen zonder gedoe met het uitleinen van foto’s zodat ze goed op de pagina’s passen en dergelijken.

Bruiloft fotograferen

Een bruiloft fotograferen en er de kost mee verdienen

Misschien wil je na het fotograferen van je eerste bruiloft wel een stapje verder gaan. Of misschien heb je nog nooit eerder een bruiloft gefotografeerd, maar droom je ervan om er je beroep van te maken. Het is mogelijk. Ook ik fotografeerde/filmde ooit mijn eerste bruiloft en had nog weinig ervaring. In mijn drukste seizoen heb ik maar liefst 31 bruidsparen voor de lens gehad. Ik deel graag met je hoe ik dat voor elkaar heb gekregen, zodat het jou ook gaat lukken.

Cursus of opleiding voor de trouwfotograaf

Mijn eerste bruiloft fotografeerde ik al voordat ik begon aan mijn studie Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie. Een opleiding in de fotografie is dus geen vereiste om te beginnen met trouwfotografie. Wel moet je enige ervaring hebben in de fotografie voordat je een bruiloft gaat fotograferen.

Naast fotografieopleidingen zijn er ook cursussen te volgen die gericht zijn op trouwfotografie. Zelf heb ik er geen gevolgd omdat ik na mijn studie het gevoel had over voldoende competenties te beschikken, vooral met de ervaringen van eerdere bruiloften die ik tijdens mijn studie heb gedaan.

Een geënsceneerde bruiloft fotograferen

Wat ik wel eens gedaan heb, en wat ik zeker kan aanraden, is om mee te doen aan een styled shoot. Dit fenomeen is overgewaaid vanuit Amerika. Bij een styled shoot wordt een bruiloft in scène gezet waarbij leveranciers voor bruiloften kunnen oefenen en hun portfolio kunnen uitbreiden. Het lijkt net een echte bruiloft, maar de gasten ontbreken. Het bruidspaar bestaat vaak uit mensen die recent getrouwd zijn en nog in hun trouwkleding passen, of het zijn acteurs die niet te onderscheiden zijn van een echt bruidspaar.

Een styled shoot biedt de kans om je goed voor te bereiden als je nog een onervaren trouwfotograaf bent. Je krijgt de kans om een bruidspaar aan te sturen en ze te laten poseren. Fouten maken mag, want alles is nep. Je gaat gegarandeerd naar huis met een paar honderd foto’s, omdat je niet alleen het bruidspaar kunt fotograferen, maar vaak ook andere details zoals een trouwboeket, ringen, een gedekte tafel voor het diner, een bruidstaart en veel versieringen. Deze foto’s kun je delen met de andere leveranciers, zoals de decorateur, taartbakker, juwelier en bloemist, zodat zij de foto’s ook kunnen gebruiken voor hun eigen portfolio.

Bruiloft fotograferen
Bruiloft fotograferen

Ga een keer mee met een trouwfotograaf

Als je nog geen ervaring hebt met het fotograferen van bruiloften, is het een goed idee om eens mee te gaan met een andere trouwfotograaf. Op die manier kun je ervaring opdoen en eventueel de foto’s gebruiken voor je portfolio. Ik ben zelf eens mee geweest met Arjan van der Plaat, en dat was een leerzame ervaring. Op deze manier kun je op een laagdrempelige manier kennismaken met het fotograferen van bruiloften en mag je fouten maken, omdat je meegaat als een soort ‘stagiair’ die nog moet leren.

Zo kom je aan nieuwe opdrachten als trouwfotograaf

Lijkt het je geweldig om vaker bruiloften te fotograferen? Of droom je er stiekem van om er je beroep van te maken na het deelnemen aan een styled shoot? Als je al een portfolio hebt opgebouwd en al een paar bruiloften hebt gefotografeerd, kun je overwegen om dit professioneel te gaan doen en er zelfs je beroep van te maken. Het is echter belangrijk om voldoende opdrachten binnen te krijgen om hiervan te kunnen leven. Over het algemeen heb je zo’n 25 bruiloften of meer per jaar nodig om van te kunnen rondkomen. Maar hoe kom je aan 25 bruidsparen die genoeg vertrouwen in je hebben om hun bruiloft vast te leggen?

Er zijn verschillende manieren om dit te bereiken. Zo zijn er fotografen die al hun opdrachten binnenhalen via hun Instagram-pagina, en anderen die hun agenda volgeboekt krijgen door op een trouwbeurs te staan gedurende een weekend. Hieronder deel ik een aantal mogelijkheden om nieuwe opdrachtgevers aan te trekken.

Maak een goede website

Vrijwel alle bruidsparen die ik heb gefotografeerd, heb ik gevonden via mijn website pjotrschellinghuwelijksfotografie.nl. Deze website is inmiddels niet meer actief omdat ik ben gestopt met bruidsfotografie. De website was voor mij van groot belang. Het is de plek waar potentiële bruidsparen mijn portfolio konden bekijken, informatie over mij konden vinden en uiteindelijk de keuze maakten of ze contact met mij wilden opnemen voor een kennismaking of verder wilden zoeken naar een andere fotograaf.

Bruiloft fotograferen
Bruiloft fotograferen

Geef daarom veel prioriteit aan het maken van een professionele website. Dat kan eenvoudig via bijvoorbeeld Squarespace of een andere websitebouwer. Laat op je website alleen je trouwfotografie zien. Als ik zou trouwen, zou ik een fotograaf willen inhuren die zich specialiseert in het maken van goede trouwreportages, niet iemand die van alles wat doet.

Het spreekt voor zich, maar toch even voor de zekerheid: plaats alleen je beste foto’s op je website. Liever 10 goede beelden dan 100 beelden die niet allemaal van topkwaliteit zijn en die het bruidspaar graag zou willen hebben.

Vraag om een recensie

Recensies zijn erg belangrijk. Het is een sociaal bewijs van je professionele werkwijze dat je kunt aantonen. Heb je eerder een bruiloft gefotografeerd? Vraag deze mensen dan om een review te schrijven. Hieronder een paar reviews die ik heb mogen ontvangen van bruidsparen.

Bruiloft fotograferen

Zorg ervoor dat potentiële bruidsparen je eenvoudig en vrijblijvend kunnen benaderen, bijvoorbeeld via een contactformulier op de website waarin ze kunnen vragen of je beschikbaar bent op hun trouwdatum. Dat is nog laagdrempeliger dan het contact opnemen voor een kennismaking.

Een veel voorkomende fout op de websites van trouwfotografen is dat de fotograaf zich verschuilt achter het logo. Hiermee bedoel ik dat er veel informatie beschikbaar is over de diensten van de fotograaf, maar dat de fotograaf zelf soms alleen bij naam wordt genoemd. Dat moet je nooit doen. Je komt fotograferen op hun mooiste en belangrijkste dag. Dan willen ze graag zien hoe je eruitziet en hoe je overkomt. Zet daarom minimaal een goede foto van jezelf op de website. Ik heb ook een video van mezelf laten maken zodat mensen bewegend beeld van me zien en mijn stem kunnen horen. Dit schept vertrouwen.

Zorg voor online zichtbaarheid

Je hebt dagenlang aan een website gewerkt en eindelijk is hij live. Goed bezig! Maar dan ben je er nog niet. Nu moet je ervoor zorgen dat je bezoekers naar je website trekt, vooral mensen die binnenkort gaan trouwen en op zoek zijn naar een fotograaf. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze doelgroep naar je website te lokken. Denk bijvoorbeeld aan social media. Vooral Instagram is populair onder trouwfotografen. Deel daar je mooiste werk en laat zien waar je mee bezig bent.

Daarnaast kan ik je aanraden om te adverteren. Hiermee vergroot je je bereik en kun je specifiek je doelgroep targeten. Bijvoorbeeld via Google Ads, waarmee je bovenaan in Google kunt verschijnen wanneer iemand zoekt op ‘fotograaf bruiloft’. Je kunt zelfs instellen dat je alleen in jouw woonplaats bovenaan staat, zodat de bezoekers van je website nog relevanter zijn voor je.

Ook op Facebook en Instagram kun je adverteren. Hier kun je je richten op mensen met de relatiestatus ‘verloofd’. Zo bereik je een doelgroep die goed past bij wat jij te bieden hebt als fotograaf. In het begin kreeg ik mijn agenda voornamelijk gevuld door deze betaalde online advertenties.

Ga naar een trouwbeurs

Een andere manier om je agenda te vullen met de leukste bruiloften is door je werk te presenteren op een trouwbeurs. Deze worden meestal buiten het trouwseizoen georganiseerd. Op zo’n trouwbeurs vind je allerlei leveranciers waar bruidsparen naar op zoek zijn voor hun bruiloft, waaronder bloemisten, kledingwinkels, edelsmeden, bakkers die trouwtaarten maken, cateringbedrijven en… trouwfotografen. Bijna elke bezoeker van de trouwbeurs komt daar omdat ze binnenkort gaan trouwen. Het is de perfecte gelegenheid om met deze potentiële klanten kennis te maken en je beste werk te tonen. Ze kunnen je meteen in het echt zien, wat een groot voordeel is ten opzichte van alleen een website. Zelf heb ik nooit op een trouwbeurs gestaan. Mijn website was voldoende om mijn agenda vol te krijgen. Maar ik ken verschillende trouwfotografen die voornamelijk via trouwbeurzen hun agenda vullen.

Bruiloft fotograferen

Ik hoop dat ik je met het schrijven van deze lang blog iets bij heb kunnen brengen over trouwfotografie. Als dat het geval is, dan zou ik zeker even kijken of onze fotoclub iets voor jouw is. In onze online omgeving hebben we namelijk meer dan 100 lezingen van professionele fotografen en organiseren we workshops door heel Nederland. Op deze pagina vind je meer informatie en kun je een gratis proeflidmaatschap aanvragen.