Foto-exposities en tentoonstelling voorjaar 2022

Vorige week zijn de musea weer open gegaan na bijna vier weken gesloten te zijn. Momenteel zijn er verschillende interessante tentoonstellingen te zien. Het bezoeken van een foto-expositie is leuk en een belangrijke bron van inspiratie voor elke fotograaf. Daarom een overzicht van wat er dit voorjaar onder andere te zien is.

Congo Connecting

Magnumfotograaf Carl de Keijzer bezocht tussen 2003 en 2009 meerdere keren Congo om opzoek te gaan naar sporen van de Belgische kolonisatie in het land. Hij was een van de eerste fotografen die visualiseerde wat de komst en vertrek van een kolonisator teweeg bracht. De expositie bestaat uit beelden van het dagelijks leven in Congo waarbij de sporen van het koloniale verleden nog zichtbaar zijn.

Pennings Foundation, Eindhoven | t/m 26 februari 2022

Alexine Tinne - Haar wereldbeeld

Alexine Tinne (1835 – 1869) was een van de belangrijkste pioniers uit de begintijd van de fotografie. In die tijd was ze een wereldberoemde ontdekkingsreiziger. Deze ‘Haagse dame’ experimenteerde op hoog niveau met verschillende fotografische technieken. Zo maakte ze grote panorama’s met verschillende foto’s. In die tijd bijzonder want foto’s waren vaak niet groter dan 20 cm. Tinne’s werk kenmerkt zich door haar gelijkheid nastrevende kijk op de wereld. Tijdens haar verblijf in Noord Afrika maakte ze portretten van haar Nederlandse, Afrikaanse en mediterrane reisgenoten zonder grote standsverschillen vast te leggen.

Het Haags Historisch museum toont voor het eerst een compleet overzicht van haar oeuvre. Haar werk gaat de dialoog aan met het werk van de hedendaagse fotografe Dagmar van Weeghel.

Haags Historisch Museum | t/m 12 juni 2022

Foto Alexine Tinne, collectie Haags Gemeentearchief. Gezicht op het Tournooiveld vanaf de hoge Nieuwstraat naar de Korte Vijverberg.

JR: Chronicles

Een overzichtstentoonstelling van de Franse beeldend kunstenaar JR in het Groninger Museum. JR maakte zijn kunstwerken vaak op straat. De expositie toont onder andere muurcollage’s, graffitikunst, foto’s en video’s. Hij staat bekend om zijn maatschappelijk betrokken projecten waarbij hij aandacht vraagt voor mensen en gemeenschappen die niet goed zichtbaar zijn en geeft ze een platform voor hun verhaal. Dat doet hij door bijvoorbeeld door grote portretten te maken van deze mensen en ze (illegaal) op te plakken in openbare ruimtes.

Groninger Museum | t/m 12 juli 2022

Foto-exposities en tentoonstelling voorjaar 2022
Foto JR. GIANTS, Kikito and the Boarder Patrol.

In de hoofdrol Chas Gerretsen

Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam presenteert voor het eerst een overzichtsexpositie van fotograaf Chas Gerritsen. De fotojournalist snijdt relevante thema’s aan stelt kritische vragen over de objectiviteit van journalistieke fotografie. Hij werkte eind jaren zestig als oorlogsfotograaf in Vietnam en was erbij toen in 1973 de staatsgreep werd gepleegd in Chili tegen president Salvador Allende. De tentoonstelling bestaat uit zo’n 200 foto’s en objecten uit zijn archief.

Nederlands Fotomuseum | t/m 22 april 2022

Foto-exposities en tentoonstelling voorjaar 2022
Foto Chas Gerretsen.

Nocturnal

In Museum Villa Mondriaan in Winterwijk exposeert Marie-José Jongerius haar werkt. Ze fotografeert alledaagse onderwerpen zoals parkjes, lantaarnpalen, bomen en bouwplaatsen en weergeeft ze als een soort buitenaardse wereld. Haar onderwerpen zijn herkenbaar maar lijken tegelijkertijd fictief. Al ruim twintig jaar doet ze onderzoek naar de grens tussen realiteit en fictie. Ze laat een contrast zien tussen de natuurlijke wereld en de gecreëerde wereld. De raadselachtige landschappen nodigen uit om verder te kijken dan de kaders van de foto

Museum Villa Mondriaan | t/m 27 februari 2022

Foto-exposities en tentoonstelling voorjaar 2022
Foto Marie-José Jongeruis. Concrete Wilderness

De Zilveren Camera 2021

De Zilveren Camera is de jaarlijkse prijs voor journalistieke fotografen. De hoog aangeschreven fotowedstrijd bestaat uit verschillende categorieën zoals Storytelling, Sportfoto van het jaar en een publieksprijs. De winnende foto’s worden tentoongesteld in Museum Hilversum waarna de tentoonstelling door het hele land reist. De uitreiking van de Zilveren Camera 2021 wordt uitgereikt op vrijdag 11 februari 2022.

Museum Hilversum | 13 februari 2022 t/m 3 april 2022

Clandestien

In de tentoonstelling Clandestien in het Cobra Museum in Amstelveen staat het menselijk lichaam centraal. De werken zijn afkomstig van fotograaf en fotoverzamelaar Pedro Slim bestaat uit beelden van ongeveer 60 kunstenaar die worden afgebeeld in zwart-wit. De foto’s tonen een uitgesproken liefde voor het lichaam in al zijn verschijningen: ijdelheid, kwetsbaarheid, erotiek etc. De foto’s zijn genomen in New York in de jaren ’60 en ’70.

Cobra Museum voor Moderne Kunst | t/m 27 maart 2022

Foto-exposities en tentoonstelling voorjaar 2022
Foto uit de Pedro Slim Collectie. Arlene Gottfried, Guy with Radio, East 7th Street, 1977