Beste wildcamera

Wildcamera’s zijn mogelijk de meest boeiende camera’s die beschikbaar zijn. Ze bieden een inkijkje in het leven van egels, uilen, diverse vogels en met wat geluk zelfs vossen of herten. Een wildcamera is een compacte camera die discreet kan worden opgesteld om de dieren van dichtbij te kunnen vastleggen op foto of video. Vaak zijn ze klein en gecamoufleerd zodat ze niet opvallen. Bovendien zijn ze vaak uitgerust met een ingebouwd zonnepaneel, waardoor ze langdurig kunnen functioneren. In de onderstaande video kun je zien welke prachtige beelden je kunt vastleggen met een wildcamera.

Beste wildcamera
Zo ziet een wildcamera er uit.

In deze blog vind je een overzicht van de meest populaire wildcamera’s, inclusief de belangrijkste specificaties. Op basis hiervan kun jij een weloverwogen keuze maken bij de aanschaf van jouw nieuwe wildcamera.

De beste wildcamera vinden

Wildcamera’s zijn doorgaans uitgerust met bewegingssensoren die reageren op de geringste beweging in hun gezichtsveld. Zodra een dier wordt gedetecteerd, schiet de camera onmiddellijk in actie en legt het tafereel vast in haarscherpe foto’s of zelfs video’s. De meeste wildcamera’s werken met infrarood, waardoor ze ook in het donker opnames kunnen maken zonder de dieren te verstoren met fel licht. De beelden worden vervolgens opgeslagen op een geheugenkaart of verzonden naar een externe opslaglocatie, zodat je later rustig kunt terugkijken en de fascinerende momenten in de natuur kunt herbeleven.

Wanneer je op zoek gaat naar een wildcamera, zijn er een aantal specificaties waar je op moet letten. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste specificaties van een wildcamera.

1. Hoge resolutie

De resolutie van een wildcamera is belangrijk voor het verkrijgen van heldere en gedetailleerde beelden. Kies voor een camera met een hogere resolutie, bij voorkeur boven de 10 megapixels, om ervoor te zorgen dat de vastgelegde foto’s scherp zijn en interessante details van de dieren goed zichtbaar zijn. Een hogere resolutie biedt ook voordelen bij het vergroten en afdrukken van foto’s zonder kwaliteitsverlies.

2. Instelbare bewegingssensor

De bewegingssensor bepaalt wanneer de camera moet worden geactiveerd, en vrijwel elke wildcamera is ermee uitgerust. Zonder bewegingssensor zou je een hele reeks foto’s of video-opnames hebben zonder enige relevante gebeurtenis. Stel je voor dat er dan plotseling een hert verschijnt, maar de batterij is leeg. De bewegingssensor zorgt ervoor dat de camera alleen beelden vastlegt zodra er daadwerkelijk beweging wordt gedetecteerd.

Niet alleen beweging is relevant: een bewegende tak die door de wind wordt verplaatst, is meestal niet zo boeiend. Daarom kun je bij sommige wildcamera’s de gevoeligheid van de sensor instellen om te voorkomen dat de camera onnodig wordt geactiveerd bij onbelangrijke bewegingen.

Beste wildcamera
Deze camera heeft drie beweginssensoren aan de onderkant. Bij sommige modellen kun je de bewegingssensensor afstellen.

3. Kies voor een wildcamera met infrarood

Voor nachtelijke opnames is een wildcamera met infrarood onmisbaar. De meeste wildcamera’s zijn hier ook mee uitgerust. In de camera is een infraroodlamp ingebouwd die ’s nachts wordt geactiveerd, waardoor de dieren goed worden belicht. Doordat dieren en mensen geen infraroodlicht kunnen zien, kun je onopvallend opnames maken zonder andere te storen.

4. Kies voor een lange batterijduur of een zonnepaneel

Een uitgebreide batterijduur is van groot belang, vooral wanneer de wildcamera op afgelegen locaties wordt geplaatst en je niet dagelijks langs kunt komen. Kies voor een camera met een efficiënt energieverbruik en overweeg het gebruik van lithiumbatterijen, die over het algemeen langer meegaan dan alkalinebatterijen. Veel modellen hebben een ingebouwde accu en sommige geavanceerde modellen bieden zelfs de mogelijkheid om externe voedingsbronnen aan te sluiten, zoals bijvoorbeeld een powerbank. 

Duurdere wildcamera’s beschikken vaak over een ingebouwd zonnepaneel. Als de zon voldoende schijnt overdag hoef je in principe de camera (bijna) nooit meer op te laden.

Beste wildcamera
De Braun Black 400 WiFi Solar is voorzien van een zonnepanneel.

5. Neem voldoende opslagcapaciteit

De opslagcapaciteit van de wildcamera bepaalt hoeveel foto’s en video’s kunnen worden opgenomen voordat de geheugenkaart moet worden vervangen of geleegd. Kies een camera die compatibel is met geheugenkaarten met voldoende capaciteit, zoals bijvoorbeeld 32 GB of meer, afhankelijk van de beoogde gebruiksduur en de frequentie waarmee je de opgenomen beelden bekijkt.

Beste wildcamera

6. Duurzaamheid en weersbestendigheid

De wildcamera moet bestand zijn tegen diverse weersomstandigheden. Zoek naar modellen met een robuuste behuizing die bestand zijn tegen regen, stof en temperatuurschommelingen. Een IP65- of hogere classificatie voor water- en stofbestendigheid verzekert dat je langdurig plezier zult hebben van je camera, zelfs in de meest uitdagende omgevingen. Bij sommige modellen zijn de behuizingen in verschillende kleuren verkrijgbaar. Zo zorg je er voor dat je camera niet snel opvalt in de natuur.

Beste wildcamera

7. Bediening op afstand via WiFi

Een intuïtieve interface en eenvoudige instellingen zijn cruciaal voor een probleemloze werking van de wildcamera. Controleer of de camera gemakkelijk te monteren is en of het instellen van parameters zoals resolutie, gevoeligheid en opnamemodus eenvoudig is. De meeste camera’s hebben online reviews beschikbaar, zoals ook het geval is in deze blog.

Veel camera’s bieden de mogelijkheid om beelden via WiFi op te halen. Hierdoor kun je de camera op zijn plek laten hangen. Bovendien kun je vaak live meekijken met de beelden die door de camera worden gemaakt door deze met een WiFi-netwerk te verbinden.

8. Zorg voor voldoende camouflage

Een camouflage-ontwerp van de wildcamera maakt een groot verschil. Hierdoor valt de camera niet op bij de dieren, waardoor je ze kunt filmen terwijl ze zich op hun meest natuurlijke wijze gedragen. Kies een model met een realistische camouflageprint en een compact ontwerp zodat de camera niet opvalt en de wilde dieren niet worden afgeschrikt. Sommige modellen zijn zelfs verkrijgbaar met verschillende hoesjes, waardoor je de kleur van de camera kunt aanpassen aan de omgeving.

Wildcamera met WiFi

Wildcamera’s met wifi bieden aanzienlijk meer gebruiksgemak. Hierdoor kun je op afstand verbinding maken met de camera, waardoor je de camera zelf niet meer hoeft aan te raken. Dit is vooral handig als de camera op een moeilijk bereikbare plek is geplaatst. Ook bij het observeren van een nest is het essentieel om de camera op afstand te kunnen bedienen om verstoring te voorkomen.

Een bijkomend voordeel is dat je eenvoudig de instellingen kunt aanpassen. Wildcamera’s kunnen soms lastiger te bedienen zijn vanwege het kleinere display en het beperkte aantal knoppen. Het nadeel van wifi is echter dat de meeste functies vereisen dat de camera is verbonden met een wifi-netwerk. In een natuurlijke omgeving is vaak geen wifi-netwerk beschikbaar. Dit kan een mogelijke beperking zijn.

Wildcamera met 4G

Wil je profiteren van de voordelen van een camera met wifi, maar dan buiten je eigen achtertuin? Kies dan voor een model met 4G-ondersteuning. Hiermee kun je beelden uitwisselen tussen je computer of telefoon vanaf elke locatie, doordat de camera verbinding maakt met het 4G-telefoonnetwerk. Deze luxeoptie brengt wel extra kosten met zich mee. Je moet een SIM-kaart in de camera plaatsen voor de 4G-verbinding. Een betaalbaar internetabonnement met voldoende data om de beelden door te sturen, begint doorgaans bij ongeveer € 10,- per maand.

Een wildcamera met zowel 4G-verbinding als zonnepanelen is uiterst handig. Hiermee kun je de camera voor maandenlang onbemand laten, terwijl je geniet van de prachtige beelden. Je kunt de camera op afstand bedienen, terwijl het zonnepaneel ervoor zorgt dat er voldoende stroom in de accu blijft.

Een uitstekende camera is de 4G Burrel-camera. Deze camera biedt de mogelijkheid om automatisch gemaakte foto’s en video’s per e-mail naar je door te sturen, zelfs als de camera ver van je huis is geplaatst. Hoewel deze camera geen zonnepaneel heeft, kun je door 12 AA-batterijen in de camera te plaatsen ervoor zorgen dat hij niet snel zonder stroom komt te zitten.

Beste wildcamera

Wildcamera's met nachtzicht

Veel dieren zoals uilen, bevers en wolven zijn actief in de nacht. Veel wildcamera’s zijn uitgerust met nachtzicht. Als je van plan bent om ook ’s nachts beelden te maken en een wildcamera wilt aanschaffen, let dan goed op de specificaties van de nachtzichtmodus. Nachtzicht werkt via infrarood, waarbij in de camera een ingebouwde lamp infrarood licht uitstraalt. Mensen en dieren kunnen het meeste infrarode licht niet zien, waardoor de dieren niet schrikken als de lamp aangaat. De camera is echter wel gevoelig voor infrarood licht, waardoor je onopvallend dieren in het donker kunt filmen.

Wildcamera’s met nachtzicht zijn er in twee varianten. Er zijn camera’s met no-glow infrarood, dat volledig onzichtbaar is voor mens en dier. Deze camera’s werken het meest discreet en kunnen dieren niet afschrikken met infraroodlicht. Daarnaast zijn er ook wildcamera’s waarbij het infrarood deels zichtbaar is, maar niet als fel licht. Er is een rode gloed te zien in de infraroodlamp. Deze rode gloed wordt aangeduid als low-glow wildcamera’s. Toch hebben de low-glow wildcamera’s ook een voordeel. Ze zijn namelijk vaak voordeliger geprijsd.

Op de onderstaande video zie je een wolf die in gevecht is met een hert op de Veluwe. Zo zie je maar dat een wildcamera met nachtzicht bijzondere beelden opleveren.

Top 5 beste wildcamera's van 2024

Wat is nu de beste wildcamera die je kunt kopen? Het is natuurlijk grotendeels afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en hoe je van plan bent de camera te gebruiken. Hieronder vind je een overzicht van de vijf populairste wildcamera’s met hun belangrijkste specificaties.

Browning Strike Force HD Pro X

De Browning Strike Force HD Pro X wildcamera levert indrukwekkende prestaties met een resolutie van 20 megapixels, waardoor scherpe beelden en gedetailleerde video’s mogelijk zijn. Voor nachtopnamen maakt deze camera gebruik van no-glow infrarood licht, waardoor onopvallende opnamen worden gegarandeerd. Met een bewegingssensorbereik tot 25 meter reageert de camera snel en nauwkeurig op bewegingen in zijn omgeving. Naast zijn compacte ontwerp biedt de Browning Strike Force HD Pro X functies zoals 1080p video-opname en een snel reactievermogen. In de onderstaande video zie een opname die met deze camera gemaakt is.

Beste wildcamera

Bushnell Core DS Low Glow​

De Bushnell Core DS Low Glow imponeert met een resolutie van 30 megapixels, wat voor gedetailleerde beelden voor zowel dag- als nachtopnamen zorgt. Deze camera maakt gebruik van een low-glow infrarood licht. Met een bewegingssensorbereik tot 100 voet biedt de Bushnell Core DS uitgebreide dekking voor het detecteren van bewegingen. Dual Sensor-technologie, geavanceerde bewegingssensor en 1080p video-opname maken deze camera veelzijdig en breed inzetbaar. In de onderstaande video zie je hoe een das is opgenomen met de nachtzichtfunctie.

Beste wildcamera

Camouflage EZ-Solar

Ben je op zoek naar een wildcamera die super scherpe beelden maakt? Kijk dan eens naar de Camouflage EZ-Solar. Deze camera beschikt over een 30-megapixel beeldsensor en maakt 4K video-opnamen, waardoor je alle dieren gedetailleerd kunt vastleggen. Dankzij het zonnepaneel gaan de batterijen ongeveer 96% langer mee, waardoor je de camera voor langere tijd kunt gebruiken. Met 42 krachtige infrarood leds biedt de camera tot 20 meter zicht in de nacht. Doordat deze camera voorzien is van wifi, kun je live meekijken tot een afstand van 20 meter. Deze camera is daarom ideaal voor gebruik in je eigen achtertuin.

Beste wildcamera

Reconyx HyperFire 2 HF2X Covert IR

Hoewel gericht op videokwaliteit met 1080p HD-video, biedt de Reconyx HyperFire 2 HF2X Covert IR ook indrukwekkende prestaties voor foto’s. Met zijn no-glow infrarood-flits produceert deze camera discrete nachtopnamen. De bewegingssensor heeft een indrukwekkend bereik tot 30 meter, waardoor het ideaal is voor het vastleggen van bewegingen over lange afstanden. De Reconyx HyperFire 2 onderscheidt zich met de snelste reactietijd op de markt, een robuuste constructie en de optie voor externe stroom via het stopcontact.
In de onderstaande video zie je een uitgebreide review van deze camera door Trailcampro.com.

Beste wildcamera

Burrel 4G Wildcamera

Ben je op zoek naar een goede 4G wildcamera? Kijk dan zeker eens naar de Burrel 4G camera. De camera heeft een 12-megapixel beeldsensor en een videoresolutie van 1080P, waarmee je gedetailleerde opnames kunt maken, zelfs ’s nachts. Deze wildcamera beschikt namelijk over no-glow nachtzicht, waardoor je onopvallend je onderwerp in beeld kunt brengen. Zodra deze wildcamera opnames heeft gemaakt, stuurt hij deze direct per e-mail naar je door, zodat je meteen toegang hebt tot de beelden. Deze camera is uitbreidbaar met accessoires zoals een extra accu en een muurbeugel. In de onderstaande video zie je een presentatie van foto’s die met deze wildcamera gemaakt zijn.

Beste wildcamera

Veel succes met het vinden van een geschikte wildcamera. Ik kan je aanraden om op internet op zoek te gaan naar beelden die zijn gemaakt met de camera die je op het oog hebt. Zo kun je er zeker van zijn dat de camera de beelden levert waarop je hoopt.

Lijkt het je leuk om zelf eens de wildernis in te gaan met een groep leuke en enthousiaste fotografen? Misschien is onze fotoclub iets voor jou? Regelmatig trekken we erop uit tijdens fotowandelingen en excursies. Ook organiseren we veel leuke foto-opdrachten en lezingen voor onze leden. Spreekt dat je aan? Vraag dan een gratis proeflidmaatschap aan en kijk of onze fotoclub bij je past.