Portfolio Fotografie

Een portfolio is essentieel voor bijna elke fotograaf. Niet alleen de professional, maar ook de amateurfotograaf heeft baat bij een goed portfolio dat zijn of haar werk representeert. De professional gebruikt zijn portfolio om zijn werk aan potentiële opdrachtgevers of kopers te laten zien. De amateurfotograaf gebruikt het portfolio eveneens om aan anderen te laten zien. Ook kun je met een portfolio je werk laten beoordelen door iemand anders. Portfolioreviews worden vaak aangeboden door ervaren fotografen of door fotoclubs. Ook de Fotografie Community organiseert regelmatig een portfolio review voor de leden.

Waarom een portfolioreview? Fotografie werkt eigenlijk hetzelfde als het schrijven van een goede tekst. Vaak zie je je eigen fouten niet, maar een ander met een frisse blik ziet deze fouten wel. Met fotografie werkt dat hetzelfde.

Portfolio’s zijn er in verschillende vormen. Denk aan een website of een boek/album. Ook een Social Media platform zoals Instagram en Pinterest kan dienen als portfolio. In dit blog lees je waarom een portfolio belangrijk is en hoe je een goed portfolio maakt.

Portfolio Fotografie
Met een fotoboek maak je een goede indruk op een potentiële klant.

Fotografie portfolio opbouwen

Een goed portfolio opbouwen is niet zo makkelijk. Allereerst moet je kiezen voor een vorm van presenteren. Maak je bijvoorbeeld een website of toch liever een fotoboek. Een van de makkelijkste manieren is het gebruiken van Social Media. Daar kun je eenvoudig je foto’s op plaatsen en je bent goed vindbaar. Technisch gezien zijn er geen uitdagingen. Het platform is namelijk al voor je gemaakt. Wanneer je zelf een website maakt, komt er meer techniek bij kijken. Maar het voordeel is dat je ook via Google gevonden kan worden en de pagina’s helemaal naar wens kunt inrichten, waardoor de bezoeker niet snel afgeleid zal raken. Iets wat op Social Media al snel wel gebeurt.

Ook kun je er voor kiezen om een fotoboek of album te maken. Een album is vooral geschikt als je je portfolio wil laten zien aan potentiële klanten tijdens een kennismaking. Een boek of album komt dan natuurlijk veel professioneler over dan wanneer je een paar foto’s op je telefoon laat zien. Het nadeel van een boek of album is dat het wat duurder is. Je kunt ook niet zo makkelijk een paar foto’s er uit halen en weer nieuwe toevoegen.

Als je fotografie portfolio het doel heeft om anderen van jouw fotografie te overtuigen, dan moet je er altijd voor zorgen dat je laat zien dat je een specialisatie hebt. Mensen zijn op zoek naar een expert en je kunt als fotograaf niet overal een expert in zijn. Heb je interesse in landschapsfotografie maar ook in familieportretten, overweeg dan om twee websites of fotoboeken te maken waarbij je deze onderwerpen gescheiden houdt. Als je als fotograaf ‘van alles een beetje’ fotografeert, komt dat niet echt sterk over voor de potentiële klant.

Ook als amateurfotograaf is het belangrijk om je werk te ordenen op onderwerp. Twee verschillende websites maken is dan wat overdreven, maar je kunt op de website wel verschillende categorieën aanmaken zodat je portfolio er overzichtelijk uit ziet.

Welke foto’s plaats je in je portfolio? 

Het spreekt voor zich dat je natuurlijk de beste foto’s in je portfolio plaatst. Wees ook selectief en plaats ook echt alleen de beste foto’s. Liever 20 goede foto’s dan 50 foto’s waar ook een paar mindere exemplaren tussen zitten. Heb je een online portfolio? Vergeet dan niet om je contactgegevens op de site te vermelden, als je wilt dat mensen contact met je opnemen. Ook een profielfoto en een korte video over jezelf maakt het laagdrempeliger voor de bezoeker om contact met je opnemen. Hoe meer je van jezelf laat zien, niet alleen je fotografie maar jouw persoonlijkheid, hoe meer vertrouwen de bezoeker in je portfolio heeft. Verschuil je niet achter een mooi logo, maar laat je gezicht zien!

Als laatste is het nog belangrijker om te weten dat fotografie vaak inhoudelijk sterker overkomt wanneer je teksten toevoegt aan de foto. Vertel dus iets over de foto’s. Hoe zijn ze tot stand gekomen? Wat waren je drijfveren? Een foto met een verhaal overtreft het esthetisch bestaan.

Portfolio Fotografie
Laat zien wie je bent op je website. Schrijf een korte tekst over jezelf en plaats een goede profielfoto.

Hoeveel foto's in een portfolio?

Er zijn geen duidelijk regels over hoeveel foto’s je portfolio zou moeten bevatten. Doe vooral wat het beste voor jou voelt. Kies alleen het beste van het beste en houd het overzichtelijk. Soms kan een website met 20 goede foto’s al voldoende zijn om iemand anders een goede indruk te geven van jouw fotografie. Maar er zijn ook Instagrampagina’s waarop de fotografen door de jaren heen al duizenden foto’s geplaatst hebben die allemaal portfoliowaardig zijn. Vaak is dat het geval bij professionele fotografen.

Portolio Fotografie
Social media, zoals Instagram, zijn prima geschikt als online portfolio. Het heeft wel meer beperkingen dan een website.

Het opbouwen van een professioneel portfolio is belangrijk voor zowel de amateur- als de beroepsfotograaf. Door het maken van een goed samengesteld portfolio kun je jouw unieke stijl en creatieve visie delen met de wereld en tegelijkertijd is het ook een mogelijkheid om eens kritisch te kijken naar je eigen werk. Ik hoop dat de tips en inzichten in deze blog je hebben geïnspireerd om zelf een portfolio te gaan maken.

Verder is het wellicht leuk om te weten dat we bij e Fotografie Community regelmatig portfolio reviews organiseren. Lijkt dat je leuk. Je kunt je gratis aanmelden voor een proefperiode om te kijken of onze fotoclub iets voor je is.