Tips voor het kopen van een camera

Tips voor het kopen van een camera

Blog: 7 tips voor het kopen van een camera

Je bent van plan om serieus aan de slag te gaan met fotografie of doet dit al en je bent op zoek naar een nieuwe camera. Welke moet je kopen? Tegenwoordig heb je zoveel keuze dat een handig blogje met 7 tips voor het kopen van een nieuwe camera geen overbodige luxe is 😉

 

Wat ga ik met de camera doen?

Ga eerst eens bij jezelf na om je af te vragen wat je wilt gaan fotograferen. Verschillende camera’s hebben verschillende eigenschappen en de ene camera is beter geschikt voor een bepaald doel dan de andere. Wil je landschappen fotografen? Wil je portretfoto’s maken? Of ga je ‘m gebruiken om je vakantie’s mee vast te leggen? Gebruik je de foto’s voornamelijk voor bijvoorbeeld een fotoboek of wil je je foto’s laten afdrukken op groot formaat om ze in de woonkamer te hangen? Misschien moet de camera wel (spat)waterdicht zijn zodat je ook in de regen of onder water foto’s kunt maken. En wil je camera zelf helemaal in kunnen stellen voor maximale controle of wil je dat de camera dit automatisch doet zodat jij je volledig op het beeld kan richten?

Zet de antwoorden van bovenstaande wensen eens op papier dan lees je hieronder welke camera de beste keuze voor jou is.

 

 

Spiegelreflex- of systeemcamera?

Er zijn vele verschillende soorten camera’s te verkrijgen: groot, klein, duur, goedkoop etc. 

De meest gebruikte camera’s zijn tegenwoordig de spiegelreflexcamera en de systeemcamera. Beide camera’s bieden als voordeel dat ze verwisselbare objectieven hebben waardoor je later altijd extra objectieven kun bijkopen om je mogelijkheden uit te breiden. Ook hebben deze camera’s het voordeel dat ze een hoge beeldkwaliteit hebben, kleinere scherptediepte (vage achtergrond) en veel handmatige instelmogelijkheden.

Maar wat is het verschil tussen een systeemcamera en een spiegelreflexcamera? Een spiegelreflexcamera heeft een zogenoemde optische zoeker. Met deze zoeker kijk je door de camera en het objectief naar het onderwerp dat je wilt gaan fotograferen. De lichtstralen komen binnen via het objectief en worden omhoog gekaatst door de halfdoorlatende spiegel. Daardoor komt het beeld in spiegelbeeld te staan. Om dit te corrigeren en het licht in de juiste hoek door de camera te laten gaan, is de camera voorzien van een glazen pentaprisma. Daardoor worden de lichtstralen gecorrigeerd en zie je door de zoeker het beeld dat de camera gaat vastleggen. Voor het automatisch scherpstellen zit er een aparte sensor in de camera. Deze zit onder de halfdoorlatende spiegel. De spiegel laat een deel van het door die vervolgens op de sensor voor de autofocus (AF-sensor).

De systeemcamera (ook wel mirrorless-camera genoemd) zit een stuk eenvoudiger in elkaar. De lichtstralen die door de lens naar binnen komen, worden direct geprojecteerd op de beeldsensor waarmee ook de foto’s vastgelegd worden. Het scherpstellen gebeurd met diezelfde sensor. Een systeemcamera heeft daarom geen optische maar een digitale zoeker. In plaats van een pentaprisma is er een klein beeldschermpje geplaatst waar het beeld te zien is.

Camera voor beginners
Camera voor beginners

 

Links zie je een voorbeeld van een systeemcamera (Sony A7) en rechts zie je een voorbeeld van een spiegelreflexcamera (Nikon d90)

 

Voor- en nadelen van de systeemcamera

Ondanks dat de techniek eenvoudiger is, zijn er (nog) niet zo veel systeemcamera’s op de markt te verkrijgen. Er zitten namelijk een paar haken en ogen die met de huidige generatie systeemcamera’s voor een groot deel zijn opgelost. De eerste generaties systeemcamera’s hadden vaak last van traag scherpstellen omdat het scherpstellen niet via een aparte AF-sensor werd gedaan. Daarnaast waren de battarijen een stuk sneller leeg dan bij een spiegelreflex doordat de digitale zoeker veel meer stroom verbruikt dan een optische zoeker bij een spiegelreflex. Dit laatste is overigens nu nog steeds het geval. ook was het een nadeel dat de weergave van de digitale zoeker lang niet zo mooi was dan de weergave van de optische zoeker. Dat verschil is tegenwoordig niet meer zo groot.

De (digitale) systeemcamera’s zijn er nog niet zo heel lang maar ze zijn wel de toekomst. Dat komt doordat de digitale zoeker en de autofocus steeds beter worden. Verder hebben ze een aantal grote voordelen tegenover de spiegelreflexcamera. Ze zijn stukken kleiner en lichter door het ontbreken van een spiegel en pentaprisma. Zeker wanneer je de camera vaak mee neemt op reis is dat zeker een belangrijk voordeel. Niet alleen is de camera zelf kleiner, ook de lenzen van systeemcamera’s zijn kleiner dan die van spiegelreflexcamera’s. Dat heeft een technische reden: doordat het objectief dichter bij de beeldsensor zit omdat de spiegel ontbreekt, is er minder glas nodig in het objectief. 

Welk merk moet ik kopen?

Zodra je weet wat voor soort camera je wilt kopen, moet je nog kiezen van welk merk je een camera wilt kopen. Do grootste merken zijn Canon, Nikon en Sony. Deze merken hebben veel verschillende soorten camera’s, van instapmodellen tot geavanceerde camera’s voor de professional. De prijzen van de spiegelreflexcamera’s en de systeemcamera’s variëren grofweg tussen de 400 en de 6.000 euro. Alle drie de merken bouwen camera’s van goede kwaliteit en hebben een groot voordeel vergeleken met andere merken. Ze hebben namelijk een (heel) groot assortiment aan lenzen, flitsers en allerlei acessiores voor je camera. Perfect wanneer je later wilt gaan uitbreiden (en geloof me, dat ga je doen). 

Ook andere merken die lenzen en flitsers maken, zijn vaak alleen compatible met Canon, Nikon of Sony. Mijn advies zou daarom zijn om een camera te kopen van een van deze fabrikanten.

 

Hoeveel geld moet ik uit gaan geven aan een camera?

Zoals eerder genoemd heb je een prima digitale camera van een gerenomeerd merk tussen de 400 en de 6000 euro (uitzonderingen daargelaten). Maar hoeveel moet je daadwerkelijk uitgeven aan een camera.

 

Denk aan de acesiores

Houd er in elk geval rekening mee dat de camera niet het enigste is dat je zult moeten gaan aanschaffen. Aan een camera zonder lens heb je niets. Meestal zit er bij de instapmodellen als een (goedkope) lens geleverd. Bij de duurdere modellen moet je deze er nog bij kopen waardoor er ongeveer 150 tot 300 euro bij komt. De prijs is afhankelijk van het soort lens dat je koopt. Daarover lees je hieronder meer.

Daarnaast heb je een tas nodig om je camera in op te bergen en veilig mee te nemen wat ongeveer 30 tot 70 euro kost voor een eenvoudige model.

 

Verschillen in prijs/prestatie van camera’s

Even terug naar de camera: wat is nou eigenlijk het verschil tussen een dure en een goedkope camera (behalve de prijs)? 🙂

Het verschil zit in verschillende factoren. Duurdere modellen hebben vaak een kwalitatief hoogwaardige beeldsensor. Ze hebben meer megapixels voor scherpere foto’s, ze zijn gevoeliger voor licht waardoor je in donkere omstandigheden ook prima foto’s kunt maken en ze hebben een groter dynamisch bereik. Of je daar wat aan hebt hangt erg van je manier van werken af. 

Meer megapixels heeft als voordeel dat flinke uitvergrotingen in hoge kwaliteit kunt maken. Ideaal als je regelmatig foto’s laat afdrukken.

Een hoge lichtgevoeligheid (dat wordt uitgedrukt in ISO-waarde) heeft als voordeel dat je ook bij weinig licht foto’s uit de hand kunt maken zonder dat ze bewogen zijn.

Met een hoog dynamisch bereik heb je als voordeel dat je minder snel uitgebeten stukken hebt in lichte delen zoals bijvoorbeeld de lucht.

 

Duurdere camera heeft meer knopjes

Daarnaast zijn er verschillen in de body (behuizing) van de camera’s. Vaak hebben duurdere camera’s een grotere body en meer knopjes dan een eenvoudigere camera. De amateurfotograaf die fanatiek met fotografie bezig is, zal ook regelmatig de instellingen van zijn camera willen veranderen. Dan is een het handig als je een camera hebt met fysieke knoppen dan dat je moet gaan zoeken in minuutjes naar de juiste instelling.

De duurdere camera hebben bijvoorbeeld twee instelschijven aan de rechterkant van de camera. Een op de voorkant en een op de achterkant. Op die manier kan de diafragma en sluitertijd snel worden ingesteld. Bij goedkopere modellen moet er eerst een extra knop worden ingedrukt om de sluitertijd (of diafragma) in te stellen. Wanneer je vaak handmatig de belichting van je camera in wilt stellen dan is het handiger om een model te kiezen die twee instelschijven heeft.

Ik heb nog even een persoonlijke anekdote die je wellicht helpt bij het maken van je keuze:

Mijn eerste spiegelreflexcamera (systeemcamera’s waren er nog nauwelijks) kocht ik in 2009. Ik was toen 13 jaar oud. Het was een Nikon D90. De keuze voor het merk was al snel gemaakt. Mijn vader fotografeerde namelijk al met Nikon spiegelreflex en hij had al allerlei accesiores zoals lenzen en flitsers die ik dan prima met mijn nieuwe camera kon gebruiken.

Ik ging samen met mijn vader naar een lokale fotozaak om eens te kijken wat voor camera’s er te koop zijn en om me daarover te laten informeren. Ik had me ondertussen al wat verdiept in wat er te koop was en wist al dat ik de D90 wilde. Ik weet nog dat de verkoper van de fotozaak me dit model sterk afrade omdat ik nog maar een beginneling was. De D90 was namelijk het meest gevanceerde model van de consumentenlijn bedoeld voor de serieuze amateurfotograaf. Met een prijs van ruim 700 euro was deze camera ook een stuk duurder dan instapspiegelreflexcamera die je toen al had vanaf ongeveer 300 euro. Uiteindelijk heb ik toch voor de D90 gekozen. Simpelweg omdat dit model veel meer knopjes had, twee instelschijven en een kleine display op de bovenkant waamee je in een oogopslag alle instellingen van je camera kon zien. De goedkopere modellen hadden dit niet.

Wat ik met deze anekdote wil zeggen is dat je goed moet kijken naar hoe je te werk wilt gaan. Wil je echt gebruik maken van de mogelijkheid van et handmatig instellen van je camera dan is het zeker aan te raden om een duurder model te pakken die deze mogelijkheid heeft. Gebruik je alleen de handmatige fucties en wil je niet te veel geld uitgeven dan voldoet een goedkoper model ook prima.

Verder wil ik nog even opmerken dat het verschil in gebruikservaring een groter verschil is dan in de kwaliteit

 

Welke lens moet ik aanschaffen bij een nieuwe camera?

Wil me meer leren over fotografie?

Volg GRATIS de 4 daagse workshop camerabediening.

Inschrijving start binnenkort

  • 4 live uitgezonden lessen.
  • Leer hoe je de mooiste foto’s maakt met jouw camera.
  • Met uitdagende oefenopdrachten.
  • Uitleg en presentatie door Pjotr Schelling.
Gratis fotografie cursus

Geef een antwoord