Fotograferen in de sneeuw

Fotograferen in de sneeuw

Na maanden van grijs, nat en net niet echt winterweer heeft koning winter vanaf vandaag toegeslagen in Nederland! En als de voorspellingen kloppen, komt er nog een pak sneeuw bij. En dat levert natuurlijk mooie plaatjes op. Waar moet je allemaal op letten als fotograaf? Hieronder enkele waardevolle tips voor het fotograferen van een winters landschap.

Fotograferen in de sneeuw

Belichting

Sneeuw is wit en reflecteert daarom erg veel licht. Dat wil zeggen dat er ook meer binnen in je camera komt dan wanneer je een landschap zonder sneeuw fotografeert. En dat is iets om rekening mee te houden met het instellen van de camera. Doordat de lichtmeter van je camera meer licht zal meten, wil je camera dit compenseren met de belichtingsinstellingen. Daardoor zal je foto snel onderbelicht raken. De sneeuw zal daardoor wat grijzer worden en andere elementen in de foto, zoals een boom, auto of persoon, zullen onderbelicht raken.

Gelukkig kun je dit zelf eenvoudig oplossen. Je kunt het beste je foto 1 stop overbelichten. Wanneer je op een automatisch of halfautomatische programmastand werkt, kun je het beste de belichtingscompensatie van de lichtmeter op +1 zetten. Dan past je camera de instelling zodanig aan, zodat de foto 1 stop lichter is ten opzichte van de standaard lichtmeting. 

Wanneer je de belichting van je camera handmatig instelt (M-stand), kun je het beste de belichtingscompensatie op 0 zetten en de camera zodanig instellen dat de lichtmeter van je camera +1 aangeeft zoals op de onderstaande afbeelding.

Fotograferen in de sneeuw

Een handige hulpmiddel bij het fotograferen van winterse landschappen, is het histogram. Bij een normale foto zitten de meeste tinten in een foto ongeveer in het midden van de toonschaal. Bij een winters landschap spelen de witte tinten natuurlijk de hoofdrol. Je zult zien dat bij een goede winterse foto de tinten voornamelijk aan de rechterkant van het histogram zitten. 

Fotograferen in de sneeuw
Fotograferen in de sneeuw
Fotograferen in de sneeuw
Fotograferen in de sneeuw
Fotograferen in de sneeuw

Een goede voorbereiding is het halve werk

Zoals met meer zaken in het leven, kun je het succes vergroten met een goede voorbereiding. Een zeker bij het fotograferen van winterse landschappen, is dat belangrijk. Vooral omdat veel sneeuw in Nederland niet vaak voorkomt en je daarom vaak niet gewent bent aan de omstandigheden. Daarnaast is de kans groot dat je je nog niet zo vaak hebt verdiept in het fotograferen van winterse landschappen. Waar moet je in hemelsnaam beginnen?

Gelukkig zijn er op het internet verschillende online platforms te vinden waar je op zoek kunt gaan naar winterse foto’s om inspiratie op te doen voor wanneer je er zelf op uit trekt. Een bekende website waar je foto’s kunt vinden om inspiratie op te doen is Flickr. Wanneer je daar zoekt op Snow landscape zul je genoeg inspirerende foto’s vinden.

Fotograferen in de sneeuw

Zorg voor een volle accu

Dit klink nogal voor de hand liggend wanneer je gaat fotograferen maar houd er rekening mee dat de levensduur van je accu flink achteruit gaat wanneer het vriest! Een accupercentage van 25% is dus erg riskant om er op uit te gaan. Zorg dat je met een volle accu de deur uit gaat!

Gaan!

Een besneeuwd landschap is vaak het mooiste, als het ongerept is. Wacht dus niet te lang en vertrek op tijd. Een dag later kan de sneeuw gesmolten zijn of verpest door tientallen bandensporen en voetstappen. Zeker in Nederland zijn winterse taferelen niet heel vanzelfsprekend en moet je dus elke kans pakken die je pakken kunt.

Fotograferen in de sneeuw

Vergeet je zelf niet

Niets is zo vervelend als dat je alles hebt voorbereid, je kilometers lang door de sneeuw geploeterd hebt om op die ene, perfecte locatie te komen in ideale lichtomstandigheden om vervolgens af te moeten haken door bevroren handen en tenen…

Zorg ervoor dat je je warm aankleed. Liever iets te veel kleding mee dan te weinig. Zeker met snijdende koude wint, moet je moeder natuur niet onderschatten. Veel succes!

Fotograferen in de sneeuw.jpg

Wil me meer leren over fotografie?

Volg GRATIS de 4 daagse workshop camerabediening.

  • 4 live uitgezonden lessen.
  • Leer hoe je de mooiste foto’s maakt met jouw camera.
  • Met uitdagende oefenopdrachten.
  • Uitleg en presentatie door Pjotr Schelling.
Gratis fotografie cursus

8 reacties

  1. Ik had mijn toestel ook op schaduw gezet!!!
    Maar het toestel weigerde vaak in de kou, aan de lens draaien , steeds in en uit , hielp wel eens, maar vaak niet het was geluk schieten , had het toestel tussendoor goed tegen me gehouden en dikke handschoen erover .
    En dan mijn handen waren bijna bevroren, maar ja mijn handen kunnen dit koude weer niet aan. brrrr.

  2. Ik had mijn camera ook nog eens op continu opname staan en al servo omdat ie dus moest blijven focussen op de sneeuw… Uiteindelijk had dat een iets andereffect maar wel leuk!!!
    Groetjes Esther van Hinthem
    P.s. Ik heb hem je gemaild

Geef een reactie

WACHT!

Doe jij mee met de 4 daagse workshop camerabediening?

  • 4 live uitgezonden lessen
  • Leer hoe je de mooiste foto’s maakt met jouw camera
  • Met uitdagende oefenopdrachten
Gratis fotografie cursus